Rolul alimentatiei si al miscarii in mentinerea sanatatii
Alimentatia constituie un factor foarte important in mentinerea sanatatii. O mare parte dintre boli isi are cauza intr-o alimentatie nerationala sau in exces.
Obezitatea duce la imbolnavirea articulatiilor, a aparatului motor si are influenta asupra scheletului.
Ea este corelata in mod direct cu frecventa maladiilor coronariene - angina pectorala si infarct miocardic. Ateroscleroza, care se datoreaza tot unei alimentatii nerationale, este cauza principala a bolilor cardio-vasculare.
Se presupune ca aparitia cancerului de intestin are o stransa legarura cu excesul de greutate.
In afara de acestea, obezitatea are o stransa legatura cu bolile de ficat si cu diabetul.
Principala caracteristica a proastei alimentatii o constituie consumul exagerat al zaharului, dulciurilor, fainilor rafinate si bauturilor alcoolice.
Pentru a scadea greutatea corporala nu sunt indicate medicamentele sintetice. Acestea suprima, pofta de mancare, dar provoaca perturbari mari in metabolismul apei si sarurilor minerale, tulburari psihice si de ritm cardiac.
Regimurile severe de slabire sunt la fel de daunatoare, intrucat acestea provoaca tulburari hepatice si

e, precum si tulburari renale si intestinale.
In plus, daca nu respectam modul normal de nutritie, imediat dupa intreruperea acestor regimuri restrictive, greutatea se reface la valorile initiate.
Cea mai buna metoda de slabire este REGIMUL DISOCIAT care are ca principiu faptul ca unele alimente sunt compatibile intre ele, in timp ce altele nu.
Cand se consuma alimente care nu sunt compatibile intre ele, apar tulburari digestive, balonari si cresterea de volum a organelor aparatului digestiv.
Organismul se simte usor cand aparatul sau digestiv prelucreaza un singur fel de mancare.
Carnea consumata cu alimente ce contin amidon nu este recomandata, intrucat carnea este digerata in mediu acid, celelalte fiind digerate in mediu alcalin. De aceea nu se recomanda sa se consume proteine (carne) impreuna cu glucide.
Trebuie retinut ca legumele sunt alimente cu calorii negative, caci ele sunt consumatoare de grasimi. Acelasi efect il au fructele si condimentele - acestea au foarte putine calorii, dar contin multe saruri minerale si vitamine. Consecinta este evidenta: consumand aceste alimente, se produce un efect caloric negativ, care determina automat o scadere in greutate.
Alimentele consumatoare de calorii sunt urmatoarele: ceapa, papadia, dovleacul, cresonul, cicoarea, laptuca, spanacul, gulia, sparanghelul, morcovul, castravetele, telina, sfecla rosie, varza, fasolea verde, ridichea neagra, andiva, fetica, ardeiul gras, conopida, anghinarea, sfecla.
Eliminarea grasimilor se mai produce prin consumul de busuioc, marar, patrunjel, usturoi, menta si cimbrisor.
Se recomanda urmatoarele fructe cu acelasi rol: ananas, mere, portocale, capsuni, afine, grape-fruit si lamai.
De retinut: starea de sanatate a organismului se mentine printr-o alimentatie alcalina si echilibrata in ceea ce priveste principalele alimente, proteine, lipide si glucide, cu multe vitamine si saruri minerale.
Grasimile alimentare trebuie reduse din alimentatie. Nevoile calorice pot fi acoperite prin consumul de grau integral sau orez nedecorticat.
Este bine sa fie consumate zilnic legume crude, fructe si alimente ce contin substante vegetale bioactive cum sunt: varza si rosiile. Aceste alimente distrug radicalii liberi care sunt incriminati in aparitia cancerului.
Sarea de bucatarie trebuie redusa din alimentatie, proprietatile ei putand fi inlocuite cu cele ale plantelor aromatice: cimbrul, care stimuleaza metabolismul, chimemil si cimbrul, care mentin sanatatea organismului, ceapa si ienuparul, care au efect diuretic.
Grasimile trebuie consumate numai sub forma de unt si uleiuri vegetale presate la rece.
Se vor evita alimentele ce contin cadmiu, caci acestea produc leziuni renale (ciupercile, organele de

, pateul de ficat).
Se recomanda consumul zilnic de lapte, iaurt, kefir si branza de vaci.
Prin fierbere, alimentele pierd vitaminele si sarurile minerale, de aceea se recomanda alimente crude.
Afumarea alimentelor si prepararea lor in grasime sau ulei incins produc o oxidare care degaja substante toxice si deseuri grasoase cu rol in aparitia aterosclerozei si bolilor canceroase.
Alimentele preparate la abur isi pastreaza gustul si valoarea nutritiva.
In timpul mesei, nu trebuie sa avem o alta preocuparc si sa rezervam timp suficient pentru a manca in liniste.
Un aperitiv luat cu douazeci de minute inainte de masa micsoreaza senzatia de foame, mareste gradul de satietate si, in final, conduce la scaderea in greutate.
Nu trebuie mancat mai mult decat trebuie, chiar daca mancarea este buna.
Trebuie sa ne obisnuim sa mancam la ore regulate, fara a trece peste mese si nici sa inlocuim masa cu o felie de paine.
Puteti slabi mai repede daca alimentele sunt bine mestecate, caci ele se vor impregna cu saliva si vor fi mai usor digerate in stomac.
In timpul mesei nu trebuie sa consumam apa - aceasta stimuleaza aciditatea.
Seara nu trebuie sa mancam mult si sa evitam carnea, care este greu digerabila.
Nu trebuie sa ne saturam mancand proteine sau ciocolata.
In orice organism exista un bioritm pentru fiecare organ in parte, functia maxima a lui fiind la anumite ore, dupa cum urmeaza:
- la orele 1-2 si 3, vezica biliara si ficatul;
- 4-5-6, plamanii;
- 6-7-8, intestinul gros;
- 9-10, stomacul
- la orele 10-11-12, splina si pancreasul;
- 12-13-14, inima;
- 14-15-16, intestinul subtire;
- 15-16-17, vezica urinara;
- 17-18-19, rinichii.
Nu trebuie sa uitam ca cel mai bun mijloc de a elimina toxinele din organism il reprezinta postul, ca o abstinenta voluntara de la hrana, in timpul caruia organele se odihnesc.
Poate fi considerat post o monodieta - consumarea unui singur aliment pe zi - intre mese putandu-se bea apa si ceaiuri de plante.
Postul mai poate fi constituit din dieta zero, de scurta durata, 1-3 zile, dar trebuie sa se consume 2-3 litri de lichid pe zi.
Dieta zero de lunga durata, 1 -3 saptamani, se face numai sub control medical.
Trebuie acordata o mare atentie la reluarea alimentatiei dupa un post indelungat: se incepe cu legume crude, fierte la abur, in a treia zi se consuma zer, fructe si paine integrala, din a patra zi se adauga oua, carne si peste.
Miscarea este una dintre masurile pe care trebuie sa le luam pentru a preveni imbatranirea precoce, pentru o scadere a hipertensiunii, pentru prevenirea obezitatii si poliartrozei.
Miscarea stimuleaza circulatia sangelui, accelereaza ritmul cardiac si ajuta la eliberarea toxinelor. De asemenea, favorizeaza respiratia.
Miscarea intareste musculatura si articulatiile, aduce o cantitate sporita de oxigen, previne formarea varicelor, fortifica oasele si muschii, intinde pielea si intareste sistemul imunitar.
Trebuie avut in vedere ca stresul este o cauza favorizanta si importanta de imbolnavire a organismului.
lata cateva masuri de a ne proteja impotriva stresului:
Masajul cu o perie uscata, incepand de la picioare (se poate utiliza si un prosop).
Masajul se face intotdeauna catre inima (dar nu la cei care au varice).
O masura eficienta de relaxare este izolarea intr-o camera in care sa nu fim deranjati, cu ochii inchisi, incercand sa alungam orice gand.
Se astupa nara stanga si se inspira profund pe nara dreapta, retinandu-se respiratia 5 secunde si expirand puternic. Se repeta de 10 ori acest exercitiu, apoi se procedeaza la fel cu cealalta nara.
Exercitiul de relaxare se termina tot printr-o pauza mentala.
Evitati enervarea printr-o respiratie profunda. O destindere se poate obtine prin cantat si ras. Aerul trebuie inspirat intotdeauna pe nas si nu pe gura.
Se va respira intotdeauna rar si profund.
Somnul este un element indispensabil mentinerii sanatatii, caci in timpul lui organismul se reface si se protejeaza rezervele de energie ale corpului.
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace.
Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de

, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam.
Top 25 alimente recomandate pentru inima
Specialistii au reusit sa realizeze o lista care sa includa cele mai bune dintre cele mai bune produse recomandate in scopul protectiei sistemului cardiovascular. Produsele mentionate in continuare sunt printre cele mai bune in intarirea inimii si in promovarea sanatatii vasculare. Sunt trecute si idei de combinare a acestor produse, astfel incat sa nu existe probleme de inspiratie cand vine vorba de integrarea cu succes a acestor recomandari in regimul alimentar zilnic.
1. Somon
Este foarte bogat in acizi grasi omega 3, proteine, importanti antioxidanti si vitamina D. Sunt recomandate doar anumite specii, deoarece somonul poate contine si un procent ridicat de colesterol. Poate fi preparat la gratar (pentru masa de pranz sau cina) sau poate fi consumat marinat. Poate fi de asemenea taiat in salate, dandu-le o aroma deosebita.
2. Seminte de in
Contin acizi grasi omega 3, fibre si fitoestrogeni, proteine (aproximativ 20 de grame la 100 grame de produs). Este foarte bogat in tiamina (vitamina B1), consumul a 100 de grame aducand organismului peste 100% din doza zilnica recomandata. Continutul in magneziu, fosfor, calciu si fier recomanda consumul acestor seminte, pe care le putem gasi in cerealele integrale pentru micul dejun, in diverse produse de patiserie si in musli.
3. Ovaz
Fulgii de ovaz sunt recunoscuti ca avand efecte protectoare asupra inimii deoarece pot reduce concentratia colesterolului (ca urmare a continutului ridicat in fibre solubile). In combinatie cu o dieta redusa in grasimi, ovazul scade riscurile bolilor cardiace ca urmare a continutului in beta-glucan. Pe langa fibre si beta-glucan, fulgii de ovaz au si cantitati optime de acid gras omega 3, magneziu, potasiu, folat, niacina, calciu. Specialistii ne sugereaza sa combinam fulgii de ovaz cu fructe de padure proaspete, cu zmeura, capsuni sau afine, sau sa alegem pentru desert prajiturele cu ovaz si stafide.
4. Fasole neagra
Fasolea neagra contine principalele vitamine din complexul B, niacina, folati, magneziu, calciu si acizi grasi omega 3, alaturi de un procent semnificativ de fibre solubile. Desi sunt recomandate in astfel de diete, nu trebuie nici sa exageram, deoarece si continutul caloric este relativ ridicat. Le putem adauga in salate sau in supe, dar cu moderatie.
5. Migdale
Migdalele contin din plin acizi grasi omega 3, vitamina E (100 grame de migdale asigura un aport de vitamina E de 175% doza zilnica recomandata), magneziu (74% din doza recomandata), folati, fibre solubile, proteine (25 de grame la 100 de grame de produs), fosfor, zinc, lipide cu efect benefic (mono si polisaturate), precum si fitosteroli. Migdalele pot fi combinate zilnic in iaurt cu fructe proaspete, sa pot da aroma salatelor de fructe. In diverse combinatii pentru prajituri, in dulceturi sau compoturi pot fi adaugate si migdale, pentru un plus de gust, dar mai ales de nutrienti esentiali.
6. Nuci
Nucile sunt bogate in acizi grasi omega 3, vitamina E, magneziu, folati, fibre solubile, fitosteroli, grasimi nesaturate. Pot fi consumate simplu, sau pot da o tenta crocanta salatelor, pastelor, sau deserturilor: prajiturilor, biscuitilor, pandispanurilor.
7. Vin rosu
Vinul rosu aduce organismului flavonoizi, antioxidanti, polifenoli si catechine. Unele studii efectuate pe animalele de laborator au demonstrat faptul ca vinul rosu contine o substanta cu reale efecte cardioprotectoare, numita resveratrol. Resveratrolul este produs din coaja strugurilor in procesul de fermentatie. Pentru a simti din plin efectul benefic al acestei substante specialistii ne sfatuiesc sa sorbim vinul putin cate putin si nu sa dam gata paharul imediat.
Datorita metabolizarii puternice la nivel hepatic, resveratrolul se va inactiva si nu va ajunge in circulatia sistemica daca il bem imediat pana la fund. Daca insa este doar sorbit vinul, absorbtia se va face predominant prin mucoasa cavitatii bucale, ceea ce sunteaza primul pasaj hepatic de metabolizare, astfel absorbindu-se o cantitate de resveratrol de pana la 100 de ori mai mare comparativ cu consumul rapid. Specialistii insista insa sa nu depasim cantitatea de 1 pahar de vin rosu pe zi.
8. Ton
Tonul are un continut important de acizi grasi omega 3, vitamina D, folati si niacina, si este foarte bogat in proteine. Specialistii sugereaza si un pranz pe baza de ton: salata de verzituri, fructe si ton la conserva.
9. Tofu
Tofu este facut din lapte de soia coagulat si presat. Este foarte important in bucataria asiatica, insa de cativa ani a ajuns si la noi, in diverse sortimente, deci a devenit accesibil. Printre cei mai importanti nutrienti din tofu se numara: niacina, folati, calciu, magneziu si potasiu. Fitoestrogenii din soia pe care ii contine sunt considerati agenti importanti in reducerea nivelului colesterolului plasmatic. Specialistii sunt de parere ca prin consumarea zilnica a 25 de grame de tofu, in cadrul unei diete cu continut redus in grasimi saturate si colesterol, se poate reduce semnificativ riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Exista foarte multe metode de gatire si consumare a acestuia: la gratar, in supe, tocanite, marinat.
10. Orez brun
Aceasta varietate a orezului clasic poate fi gasita in cereale integrale sau ca atare, la supermarket sau la magazinele plafar. Este foarte bogat in vitamine ale complexului B (in special vitamina B1, B2, B5 si B6), fibre, niacina, magneziu, mangan, fosfor, zinc. Numarul de calorii este similar orezului alb. In prezent exista orez brun ce poate fi pregatit la microunde, iar daca langa el adaugam si cateva legume precum morcovi, spanac sau broccoli, vom avea cu siguranta un pranz bogat in vitamine.
11. Lapte de soia
Laptele de soia este de fapt o emulsie stabila ce contine uleiuri vegetale, apa si proteine in care sunt introduse boabele de soia. Produsul final obtinut are un procent similar de proteine ca si laptele de vaca. Prin coagularea sa se obtine tofu. Un pahar de 250 ml de lapte de soia are 140 de calorii, 10 grame de proteine, 2 grame de fier si 80 mg de calciu. Este de asemenea o sursa foarte buna de isoflavine (un tip de flavonoizi), de vitamine din complexul B, de niacina, folat si fitoestrogeni. Laptele de soia poate fi consumat cu cereale integrale sau cu fulgi de ovaz, sau poate deveni ingredientul principal al unui shake multivitaminic.
12. Afine
Afinele nu sunt recomandate doar de gustul delicios, dar si de continutul ridicat si variat in nutrienti. Ele contin: carotenoizi (beta caroten si luteina), flavonoizi (antocianina), polifenoli (acid ellagic), vitamina C, vitamina K, folat, calciu, magneziu, mangan, potasiu si fibre. Substantele acestea promoveaza importante efecte antiinflamatorii si pot proteja nu doar de afectiuni cardiace dar si de diverse neoplazii. Afinele pot fi consumate singure, sau in combinatie cu alte fructe din aceasta categorie, cum ar fi capsunile, zmeura, merisoarele. In salate de fructe, prajituri sau amestecate in blender si transformate in shakeuri naturale, orice forma este recomandata!
13. Morcovi
Morcovii contin din plin carotenoizi (alfa si beta caroten), vitamina C, vitamina A si fibre. Au un continut foarte redus in sodiu, deci pot fi recomandati pacientilor cu probleme hipertensive datorate regimului alimentar hipersodat. Morcovii pot fi adaugati in foarte multe mancaruri, in salate sau pot fi consumati cruzi.
14. Spanac
Spanacul este foarte bogat in luteina (un carotenoid) si beta caroten, in vitamine din complexul B, folat, vitamina C, vitamina K, magneziu, potasiu, calciu, fier si fibre. Frunzele de spanac pot fi adaugate salatelor sau sandwichurilor. Mancarea este de asemenea buna, dar continutul in vitamine este semnificativ diminuat prin preparare intensa.
15. Broccoli
Broccoli au un continut ridicat in beta-caroten, vitamina C (100 g asigura 150% din necesarul zilnic) si E, potasiu si folat, vitamina B5, calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc si fibre. Specialistii recomanda ca in supele instant sa taiam si cateva fire de broccoli crud, sau sa il cosumam in salate, alaturi de varza de Bruxelles.
16. Cartofi dulci
Cartofii dulci contin vitamina A, C, E, B5, B6, beta caroten, magneziu, fosfor, potasiu si fibre din abundenta. Se recomanda consumul lor sub forma natur, fierti sau copti, deci fara a fi intens pregatiti, cu sos de ananas sau cu ierburi aromate.
17. Ardeiul gras
Ardeiul gras poate da nu doar un plus de gust dar si un plus de culoare meselor zilnice. Fie ca il preferam rosu, verde sau galben valorile sale nutritive sunt similare. Este foarte bogat in urmatoarele substante: vitamina B6, vitamina C, niacina, potasiu si fibre. Ardeiul gras poate fi adaugat salatelor, sandwichurilor, poate fi pus pe gratar si asezonat cu usturoi si ulei de masline.
18. Sparanghel
Sparanghelul ar trebui consumat mult mai des pentru ca are un continut crescut de beta caroten si luteina, vitamina din complexul B (in special vitamina B1, B2, B6, dar nu numai), folati (vitamina B9), vitamina C, vitamina K, fier, fosfor, calciu, magneziu, zinc si fibre (aproximativ 2 grame la 100 de grame de produs proaspat consumat). Sparanghelul are putine calorii, este complet lipsit de colesterol si este foarte sarac in sodiu. Acestea, alaturi de multitudinea nutrientilor continuti il recomanda in dieta tuturor celor care doresc sa isi protejeze aparatul cardiovascular si sa isi intareasca sanatatea, in general. Sparanghelul poate fi servit alaturi de alte legume verzi, poate fi combinat cu sos cu ulei de masline, si lamaie sau parmezan, poate fi servit fiert, pe gratar sau gatit la aburi.
19. Portocale
Portocalele au un continut bogat in beta-criptoxantina, alfa si betacaroten, luteina si flavonoizi, vitamina B1, B5, vitamina C (100 grame de fruct asigura 75% din necesarul zilnic), folati, potasiu si fibre. Pentru a beneficia de acesti nutrienti specialistii insista sa consumam portocalele crude (ca fruct) sau in sucuri naturale, insa de preferat sucuri facute de noi insine, pe care sa nu le diluam sau in care sa nu adaugam coloranti sau alte substante chimice.
20. Rosii
Rosiile sunt consumate in intreaga lume si sunt printre cele mai iubite legume. In salate, mancaruri sau pur si simplu crude, ele au devenit deja o parte integranta a dietei zilnice. Iar studiile demonstreaza faptul ca ele au si adevarate roluri protectoare impotriva afectiunilor cardiace. Rosiile contin, printre altele, licopen, considerat a fi unul din cei mai puternici antioxidanti naturali, precum si vitamina C, A, antocianina, alfa si beta caroten, potasiu, folati si fibre. Le putem adauga felurilor noastre preferate de mancare, le putem pune pe pizza, in paste, in sandwichuri sau salate.
21. Dovlecei
Dovleceii sunt recomandati datorita continutului in carotenoizi (beta caroten si luteina), vitamine din complexul B si vitamina C, folati dar si calciu, magneziu, potasiu si fibre. Sunt si redusi in calorii, 1000 de grame avand doar 16 calorii. Dovleacul poate fi consumat copt, acest mod de preparare pastrandu-i o parte din principalele vitamine, sau poate fi combinat cu spanac, stafide sau nuci.
22. Pepene galben
Pepenele galben contine luteina, alfa si beta carotenoizi, vitamina C si multiple vitamine B, folat, potasiu si fibre. In sezonul cald este perfect pe post de gustare intre mese, poate fi tinut la frigider si inlocuieste astfel inghetata, sau poate deveni cu usurinta desertul preferat dupa fiecare masa a zilei.
23. Papaya
Papaya isi trage numele de la continutul in enzima papaina, o proteaza. Fructul poate fi consumat copt (se consuma doar pulpa, fara coaja si fara seminte) sau partial necopt, cand poate fi gatit in salate, sosuri sau tocanite. In unele culturi, semintele de papaya se folosesc pe post de piper negru, deoarece au un gust usor picant. Fructul are un continut redus de calorii (40 de calorii la 100 de grame) si contine vitamina A, carotenoizi (luteina, beta-criptoxantina, beta caroten), multa vitamina C (105% din necesarul zilnic recomandat se gaseste in 100 grame de papaya), vitamina E, vitamina B6, calciu, fier, magneziu, potasiu si fibre. Specialistii recomanda consumarea fructului cu somon, condimentat cu piper negru, sau realizarea unor combinatii exotice cu ananas si lamaie verde.
24. Ciocolata neagra
Ciocolata neagra este de fapt ciocolata cy un continut foarte ridicat in cacao. Efectele sale benefice asupra sanatatii deriva din acest procent ridicat si din faptul ca astfel are o cantitate crescuta de antioxidanti (derivati din semintele macinate si fermentate de cacao). Se pare ca ciocolata neagra poate ameliora temporar rezistenta ADN-ului la stresul oxidativ celular. Ciocolata neagra este foarte bogata in rezervatrol si fenoli. Consumul moderat poate favoriza reducerea tensiunii arteriale, insa specialistii ne avertizeaza sa alegem ciocolata cu un continut de minim 70% in cacao.
25. Ceai
Ceaiul este foarte bogat in antioxidanti in catechine si in flavinoizi, si poate avea un rol protector in special asupra tonusului vascular (poate reduce semnificativ tensiunea arteriala). Are de asemenea roluri benefice si in ceea ce priveste protectia impotriva bolilor coronariene. In plus, ceaiul poate stimula si tranzitul intestinal, amelioreaza flora intestinala si are proprietati anticarcinogene.
Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura cardiaca. Deci, avem si o alternativa regimului foarte strict impus de diversele boli. Iar alternativa vine intr-o gama foarte variata de forme, culori, arome si marimi, toate cu efecte benefice asupra inimii. Specialistii considera ca putem reduce foarte mult riscul de a ne confrunta cu boli cardiace daca avem grija sa includem in regimul alimentar zilnic chiar si cateva din urmatoarele recomandari.
Este deja un fapt bine stiut si dovedit prin studii clinice ca dieta sanatoasa este fundamentul unei sanatati bune si mai ales al prevenirii unor probleme de natura cardiaca, ce apar initial ca urmare a dietei hipersodate, bogate in colestrol si alte lipide, si lipsite de antioxidanti si substante care pot proteja vasele de actiunile nefavorabile ale unor agresori precum cei amintiti. Datorita importantei acordate vitaminelor si substantelor in forma lor neprocesata, specialistii mai denumesc dieta recomandata cardiacilor si “dieta alimentelor integrale†deoarece totul ar trebui sa fie in forma cruda.
Cereale integrale, boabe de fasole si legume verzi, nuci, alune, peste sunt si ele la fel de importante si pot imbogati semnificativ aportul substantelor nutritive, aducand dietei o serie de fitonutrienti esentiali cu rol in protectia inimii. Deoarece fiecare produs are alte si alte substante nutritive importante si deoarece protectia este realizata printr-o combinatie cat mai complexa a acestora, dieta trebuie sa fie si ea cat mai variata.
Desigur, cu totii cautam “alimentul minuneâ€Â, cel care ne poate oferi protectie, cel care poate anula efectele nocive ale altor substante periculoase, cel al carui consum sa ne ofere tot ce avem nevoie. Organismul insa este mult mai complex de atat, are nevoi ce nu pot fi acoperite doar de un anumit produs. Inima nu o putem proteja doar daca vom consuma cereale si peste, de exemplu. Chiar daca nutrientii adusi de acestea sunt pe lista celor necesari, aportul lor exclusiv nu va avea efectele dorite si sperate. Dieta trebuie sa fie complexa si completa pentru a se dovedi cu adevarat eficienta si a-si indeplini scopul: protejarea inimii.
Importanta substantelor nutritive
Pentru a intelege cat mai bine de ce avem nevoie de astfel de produse, specialistii au realizat si o lista cu rolurile nutrientilor pe care ii aducem organismului prin consumul regulat.
→ Fitoestrogeni: numiti si “estrogenii alimentari†sunt substante ce se gasesc in plante (precum semintele de in) si care in organismul uman manifesta un slab efect similar estrogenilor naturali (deoarece au anumite similitudini chimice cu estradiolul). Studiile sugereaza faptul ca prin astfel de componente semintele de in pot reduce riscul de aparitie a cheagurilor sangvine in interiorul vaselor, si prin acest efect pot preveni aparitia atacurilor cerebrale, al infarctelor miocardiace, al aritmiilor cardiace. Pot de asemenea sa reduca colestrolul cu efecte nefavorabile din organism, trigliceridele si influenteaza benefic tensiunea arteriala. Fitoestrogenii sunt continuti si in fulgii de ovaz, morcovi, mere, fasole, orez, seminte de susan, soia (si laptele din soia), tofu;
→ Fitosteroli: se mai numesc si “steroizii din plante†sunt un grup aparte de fitochimicale din plante, mai ales in uleiurile vegetale ce pot reduce foarte mult concentratia colesterolului. Ei sunt similari colesterolului din punct de vedere al structurii si indeplinesc in celulele rolul acestuia. Specialistii au descoperit ca alimentele ce contin cel putin 0.4 grame per portie de fitosteroli, consumate de doua ori pe zi in cadrul unor mese adecvate din punct de vedere nutritiv, in cadrul unei diete hiposodate si slaba in lipide, pot reduce semnificativ riscul de aparitie al bolilor cardiace;
→ Carotenoizi: sunt substante naturale antioxidante (cum ar fi licopenul, luteina, alfa carotenul) ce pot avea roluri protectoare asupra sistemului cardiovascular, deoarece intervin in neutralizarea speciilor reactive de oxigen ce pot agresa vasele, sau celulele miocardului. Carotenoizii sunt cu atat mai abundenti in fructe si legume cu cat acestea sunt mai colorate, ei fiind de fapt pigmenti de culoare. Exista patru carotenoizi ce au si activitate de vitamina A, dupa metabolizarea in organism (ceea e inseamna ca se pot transforma in retinal), cum ar fi beta, alfa si gamma caroten, si beta - cryptoxantina;
→ Polifenoli: sunt o alta clasa de antioxidanti ce pot proteja vasele sangvine, ce pot reduce tensiunea arteriala si fractiunea nefavorabila a colesterolului (LDL colesterol). Polifenolii sunt clasificati in flavonoizi si non-flavonoizi. Flavonoizii includ catechine, flavonoli, izoflavone, rezervatrol, antocianine, in timp ce non-flavonoidele includ acid ellagic (care se gaseste din abundenta in afine, zmeura, capsuni, merisoare). Prin consumul regulat de fructe si legume ce contin polifenoli apar numeroase efecte benefice: reducerea efectelor reactiilor inflamatorii (asigura protectie impotriva bolilor coronariene si protejeaza endoteliu vascular in intregul organism), protectie imptoriva bolilor arteriale periferice, impotriva cresterii unor tumori;
→ Acizi grasi omega 3 (din pesti precum somonul) si acizi grasi alfa linolenic (din nuci) pot stimula corecta functionare a sistemului imun, reduc incidenta de aparitie a trombilor intraluminali si pot proteja impotriva infarctelor miocardice. Cresc de asemenea, concentratia de colesterol favorabil (fractiunea HDL), reduc nivelul trigliceridelor plasmatice, protejeaza impotriva depunerilor aterosclerotice, au proprietati antiinflamatorii si pot reduce hipertensiunea arteriala;
→ Complexul vitaminic B: in principalvitamina B12 (folat) si B6 pot proteja impotriva formarii cheagurilor in circulatie, precum si a placilor de ateroscleroza, pot favoriza pastrarea flexibilitatii arteriale (si astfel reduc riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale). Niacina (vitamina B3) stimuleaza si cresterea HDL colesterolului (cel cu efecte bune asupra vaselor si inimii);
→ Vitamina C si vitamina E: sunt de fapt antioxidanti ce protejeaza celulele impotriva speciilor reactive de oxigen, stimuleaza activitatea sistemului imun, refacerea tesuturilor lezate. Magneziu, potasiu si calciu sunt elemente care pot favoriza reducerea tensiunii arteriale. Fructele si legumele bogate in fibre reduc nivelul colesterolului din organism si stimuleaza tranzitul, eliminand astfel si alte substante periculoase.
Ai lipsă de vitamine? Iată unde le găseşti
Vorbim adesea despre vitamine şi problemele de sănătate cauzate de carenţa vitaminică, însă nu te-ar ajuta mai mult o listă cu sursele alimentare pentru fiecare vitamină? Consultă lista şi consumă alimente naturale cât mai variate!
Vitaminele sunt indispensabile pentru organismul nostru, însă în afară de vitamina D, celelalte nu pot fi sintetizate în organism şi trebuie să le procurăm din alimentele potrivite. Trebuie să stii că simpla prezenţă chimică a unei vitamine într-un aliment nu este şi o garanţie ca acea vitamină poate fi utilizată de organism, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie umană.
Potrivit specialistului, fortifierea alimentelor industriale rafinate cu vitamine nu este calea cea mai naturală de a preveni carenţele vitaminice. "În general, alimentele industriale, rafinate sunt devitalizate, iar vitaminele de sinteză care le sunt adăugate nu au efectele vitaminelor din alimentele naturale integrale", adaugă prof. dr. Mencinicopschi. Aşadar nu ne rămâne decât să luam coşul, să mergem la piaţă, să facem alegerile potrivite şi să ne hrănim sănătos.
Ai lipsă de vitamine dacă ...
observi o scădere a capacităţii de muncă
te concentrezi şi înveţi greu
te îmbolnăveşti des
eşti în convalescenţă prelungită şi nu ai chef de nimic
eşti în permanenţă obosit/ă.
Femeile însărcinate sau care alăptează, bolnavii sau persoanele aflate în convalescenţă, bătrânii, copiii şi adolescenţii sunt mai predispuşi la insuficienţa vitaminică, de aceea au nevoie de un aport constant de vitamine din surse naturale.
Unde le găsim?
Potrivit specialistului în nutriţie, vitaminele se găsesc în formele lor naturale, cele mai active biologic în fructele si legumele crude, dar şi în carne, lapte, ouă, peşte preparate cât mai simplu şi asociate corect. Iată în ce alimente găseşti cele mai importante vitamine!
Găseşti vitamina A (vitamina vederii) în ficatul de

/viţel/cod, unt, crab, ton, ou de găină, scoici, sardine, somon, boia de ardei, patrunjel uscat/verde, pastă de tomate, morcov, ardei iuţi, mentă uscată, oregano, spanac, urzici.
Găseşti vitamina B1 (tiamina) în drojdia de bere uscată, germeni de grâu, seminţe de floarea soarelui, arahide, muşchi/pulpe de

, tărâţe de grâu, paste din grâu dur integrale, soia seminţe, fistic, ovăz, linte, nuci uscate.
Găseşti vitamina B2 (riboflavina) în drojdia de bere uscată, ficat de miel/viţel, ciuperci, iaurt, lapte de oaie, carne de pui, făină de soia, pâine integrală, ou, sardine, prune uscate, spanac, slănină cu carne, fasole roşie, caise uscate, avocado.
Găseşti vitamina B3 (niacina - scade colesterolul rău şi trigliceridele) în drojdia de bere uscată, arahide, macrou, iepure, porumbel, pui, sardine, cotlet de

, ton în ulei, somon înăbuşit, făină de grâu integrală, ciuperci, curmale uscate, prune uscate.
Găseşti vitamina B5 (acidul pantotenic) în drojdia de bere uscată, ficat de miel/viţel/pasăre. gălbenuş de ou, brânză cu mucegai albastru, făină de soia, pâine integrală, suc de roşii conservă, arahide, ciuperci, somon, nuci, fistic, cacao pudră, prune uscate, conopidă, sos de tomate.
Găseşti vitamina B6 (piridoxina - esenţială pentru piele, nervi, încetineşte îmbătrânirea precoce) în germeni de grâu, tărâţe de grâu, ceapă uscată, somon, sardine, ciuperci uscate, ficat de vită/pasăre, piept de curcan, seminţe de floarea soarelui, nuci, carne de viţel, praz, arahide, lapte de vacă.
Găseşti vitamina B8 (biotina sau vitamina H - vitamina unghiilor, pielii şi părului) în iaurturi naturale, cicoare, napi, gălbenuşul de ou.
Găseşti vitamina B9 (acidul folic, folat) în drojdia de bere, ficat de pui, germeni de grâu, gălbenuş de ou, nuci, fasole roşie fiartă, branză Brie si Camembert, susan, mazăre fiartă, zmeură, fasole albă fiartă, pâine integrală, cacao pudră, struguri negri, brânză proaspătă grasă, somon, ton în ulei, cartofi fierţi/copţi, orez integral fiert, alune de pădure, untişor, andive, spanac fiert, avocado, arahide, salată crudă, fistic, porumb dulce fiert, broccoli, sparanghel, conopidă, sfeclă roşie, pastă de migdale dulci, mandarine, ciuperci, roşii crude, roşii conservă, prune, mere.
Găseşti vitamina B12 (cianocobalamina - lucrează împreună cu acidul folic) în rinichi de

gătit, macrou la cuptor, hering afumat, sardine în ulei, gălbenuş de ou, brânză Camembert şi Brie, şvaiţer, omletă natur, brânză de vaci, ficat de mânzat/oaie/pui gătit, inimă de vită gătită, carne de iepure, creier de oaie sau vită gătit, carne de oaie slabă, carne de vită/porc, chefir, carne de pui la grătar.
Găseşti vitamina C (acid ascorbic) în măceşe, cătină, ardei iuţi, coacăze negre, urzică, pătrunjel, roşii în ulei, kiwi, varza de Bruxelles, varza, boia de ardei, salată, untişor, banane, conopidă, broccoli, spanac, fragi, căpşuni, lămâi, potrocale, andive, oregano, grepfrut roz, ficat de oaie, pepene galben, ţelină, păpădie crudă, afine, cartofi fierţi-copţi.
Găseşti vitamina D (calciferol sau vitamina D3) în hering, somon, ton proaspăt, crap, ştiucă, păstrăv, ou de găină, ton în ulei, scrumbie, ciuperci, ficat de

/miel/vită, carne slabă de viţel, unt, slănină de

, parmezan, camembert, iaurt natur.
Găseşti vitamina E în ulei de germeni de grâu, ulei de floarea soarelui, seminţe de floarea soarelui, ulei de palmier, ulei din seminţe de struguri, ulei de susan, alune, migdale dulci, ulei de măsline extravirgin, arahide, nuci de pin, pătrunjel uscat, salvie, rozmarin uscate, cimbrişor uscat, ton în ulei, bulion de roşii, ou de găină, avocado, nuci.
Găseşti vitamina K în zarzavaturi de culoare verde intens, varză/castraveţi murate prin fermentare, soia, fasole, mazăre, cartofi, roşii, ficat, ceai verde, brânzeturi.
Găseşti vitamina P în citrice, morcovi, măceşe, prune, coacăze, hrişcă.
Sfaturi practice pentru alimentatia bebelusilor
Cum sa il ajutati pe bebelusul dvs. sa adore mancarea sanatoasa? Ce mancare este buna pentru bebelusul meu?
El trebuie sa creasca intr-un mediu cald si afectuos iar dvs. ca mama/parinte trebuie sa ii puteti oferi toata dragostea si grija de care are nevoie. Iar mancarea pentru bebelusi este o necunoscuta...
Cum sa le prezentati lumea gusturilor prin intermediul culorilor si a formelor
1. GATITI UN ALIMENT IN MAI MULTE MODURI - Daca sugarul refuza un aliment nou introdus puteti prepara alte mancaruri cu ingredientul respectiv:
- daca refuza gustul de cartof fiert incercati cu cartof copt eventual amestecat cu unt, iaurt
- daca refuza piersica pasirata, adaugati piersica in iaurt sau dati suc de piersica
2. SEPARATI INGREDIENTELE - Daca nu ii plac mancarurile gen “ghiveci†cu toate ingredientele amestecate si nici macar nu vrea sa guste atunci pregatiti fiecare ingredient maruntit separat si le puneti pe farfurie separate luand cu lingurita cate un pic din fiecare . Prezentati bebelusului fiecare ingredient in parte si dati-i sa-l guste. Asa va putea sa recunoasca alimentul dupa culoarea si gustul propriu.
3. CONTURATI FORME DIN MANCARE - Incercati sa aranjati mancarea in farfurie in forme diverse care sa bucure ochiul bebelusului, el fiind atras de culori si forme, lasati-l sa atinga mancarea si chiar sa o duca cu mana la gura. Puteti aranja in forma de stelute, semiluna, bilute, cerc, bastonase, frunza. Puteti aranja mancarurile cu peste in forma de peste, cele cu carne de pui in forma unui puiut mic sau alte forme ingenioase.
4. CONTURATI FIGURI UMANE - In general bebelusii sunt atrasi de figuri ale oamenilor si de ochii acestora. Alegeti o farfurie mai mare si conturati fete / figuri de oameni. Formati ochii larg deschisi, gura, nasul, parul pentru a crea diferite fete: zambitoare, triste, intrebatoare….. Bebelusul va fi interesat sa le atinga si sa le guste chiar (se bazeaza pe instinctul de a duce la gura orice prinde cu mana).
5. DISCUTATI - Vorbiti sugarului pe parcursul mesei, prezentandu-i mancarea, ingredientele, descriiind modul de preparare, culorile, formele.
6. USTENSILE DISTRACTIVE - Folositi farfurie / castronel si lingurita cu desene, personaje sau forme viu colorate si atractive pe care le gasiti in comert. Incercati sa legati o discutie pe marginea desenului acoperind / descoperind desenul cu mancare si implicati si bebelusul in acest joc – sa va ajute sa descoperiti desenul / animalul acoperit cu mancare. Daca lingurita are diferite desene, animale pe ea solicitati sugarului sa va ajute sa eliberati desenul de sub greutatea hranei si bucurati-va cand goleste lingurita.
7. RELAXATI-VA - Fiti destinsa si relaxata in timpul mesei si cautati sa faceti lucruri noi, si jocuri noi. Eventual puneti o jucarie in apropiere si dati si acesteia mancare. Puneti-va si dvs. mancare intr-un castron si serviti si dvs. pentru a-l stimula sa va urmeza exemplul. Nu umpleti insa masa copilului cu tot felul de jucarii pentru ca trebuie separata perioada mesei de perioada jocului.
Alimente esentiale pentru oase puternice
Importanta dietei bogate in calciu
Daca veti consuma alimentele corecte este mai usor ca niciodata sa va imbogatitit dieta cucalciu, vitamina D si nutrienti esentiali!
In cazul in care sunteti unul din pacientii diagnosticati cu osteoporoza, deja sunteti constient probabil, de importanta dietei in prevenirea agravarii conditiei dumneavoastra de sanatate.
Ce este osteoporoza? Osteoporoza reprezinta de fapt o boala in care oasele au devenit foarte fragile si nu sunt capabile sa isi mai indeplineasca functiile in mod corespunzator. Ca urmare, daca sunt solicitate mai mult ca de obicei, se rup. Uneori sunt atat de afectate incat nici nu este cazul suprasolicitarilor, arhitectura lor fiind foarte grav modificata si ele se taseaza sau se fractureaza spontan (cum este cazul corpilor vertebrali, cel mai adesea).
De ce apare osteoporoza ? Oasele scheletice au la suprafata os compact puternic, iar la interior contin tesut osos, colagen, saruri minerale si calcice, avand un aspect aparte, spongios. Osul este un tesut viu si este supus in permanenta modificarilor. Pana la varsta de 30 de ani, osul isi mareste continuu densitatea. In timp insa, masa osoasa incepe sa se piarda (ca efect direct al unor factori cumulativi: dieta, dezechilibre hormonale, lipsa activitatii fizice), structura poroasa interna incepe sa aibe ochiuri cat mai mari, trabecule cat mai subtiri, care scad semnificativ rezistenta osului.
Cum putem lupta impotriva osteoporozei? O data declansata boala, procesul nu poate fi stopat. Insa poate fi incetinit. O dieta echilibrata, imbogatita cu substante si minerale de care osul are nevoie va poate ajuta. Si se pare ca micul dejun este masa cea mai importanta, in cadrul careia va puteti fortifia organismul pentru intreaga zi, mai ales ca o mare parte din produsele pe care le consumam dimineata au, mai nou, un plus de calciu, vitamina D.
Asadar, pentru a va putea adapta meniul noilor necesitati ale organismului dumneavoastra, pentru a va imbogati cu elemente nutritive esentiale, am intocmit o lista cu produse care va aduc numai beneficii, va ajuta sa aveti o viata sanatoasa, sa mancati sanatos si astfel sa puteti preveni avansarea accelerata a osteoporozei.
Va recomandam sa le combinati dupa placul dumneavoastra, sa le consumati in cantitati cat mai mari, iar cand doriti sa preparati retete noi, sa includeti si aceste produse.
Parerea specialistilor
Deocamdata specialistii nu s-au pus de acord si nu pot spune cu exactitate care este cantitatea de calciu pe care trebuie sa o consumati zilnic, daca aveti osteoporoza.
Totusi, se considera ca cel mai sigur ar fi ca dieta sa aduca organismului, in fiecare zi, in jur de 1500 mg de calciu. Si mai bine este daca acest aport este fractionat de-a lungul zilei, astfel incat la fiecare masa sa consumati 500 mg. De ce tocmai aceasta doza la o masa? Pentru ca 500 mg este cantitatea pe care organismul o poate absorbi o data. Deci, pentru a va imbogati organismul cu calciu, consumati produse ce il contin de-a lungul zilei (fie la cele 3 mese pricipale, fie sub forma unor gustari intre mese).
Si nu uitati! Alimentele bogate in calciu stimuleaza si actiunea medicamentelor antiosteoporotice pe care medicul vi le-a recomandat (fie ca sunt suplimente hormonale cu estrogeni, fie ca este vorba de bisfosfonati).
Calciul este un mineral cu importanta fundamentala in metabolismul oaselor. Sarurile minerale ale oaselor se pare ca au in continutul lor 99% din calciul total din organism, dar si 85% din fosfor, si 50% din sodiu si magneziu. Calciul este adus prin dieta, prin suplimente naturale, este absorbit in prezenta unor vitamine si minerale, in principal vitamina D, vitamina A si magneziu, si ca sa fie retinut in organism are nevoie de un nivel adecvat de vitamina K si vitamina B6.
Din fericire, in momentul de fata oferta pietei este larga, deci avem de unde sa alegem. Este important ca atunci cand cumparati sa consultati si eticheta produsului pentru informatiile nutritionale (in special pentru continutul in calciu si vitamina D). Astfel puteti afla ca, de exemplu, unele tipuri de cereale va pot oferi, la o portie medie, jumatate din necesarul de calciu al unei intregi zile. Astfel, daca la micul dejun consumati un bol de cereale fortifiate, lapte sau iaurt si un pahar mare cu suc natural de portocale, v-ati asigurat doza de calciu si nutrienti esentiali pana la pranz.
Un mic dejun sanatos
Iata cum poate arata un mic dejun sanatos:
- 1 bol de cereale integrale va asigura intre 100-1000 mg de calciu, in functie de tipul pe care il preferati
- Lapte de soia 250 ml are intre 80-500 mg calciu
- Laptele semidegresat - 1 pahar are 300 mg calciu
- Iaurt -1 cutie are intre 300-400 mg calciu
- Suc nautral de portocale 1 pahar are 200-340 mg calciu.
Chiar daca aveti intoleranta la lactoza si nu puteti digera lactatele, nu trebuie sa mai fiti privati de beneficiile lactatelor, deoarece exista o gama foarte larga de produse din lapte (iaurt, cascaval, branzeturi) fara lactoza, special facute pentru a intampina nevoile pacientilor cu intoleranta la lactoza.
Daca insa cerealele nu sunt pe placul dumneavoastra, sau daca preferati sa va fractionati consumul de calciu de-a lungul intregii zile pentru a facilita absorbtia sa, incercati sa adaugati produse bogate in acest mineral atat la gustari cat si la masa de pranz sau de seara.
Puteti incerca: omleta cu branza, legume gatite la aburi si somon la conserva. Sau combinati oua prajite cu branza, broccoli si sardine pentru un pranz bogat in calciu.
Daca nu va puteti abtine de la tocanite si supe, incercati sa le preparati cu peste, napi, legume verzi. Si fiti siguri sa mancati si oasele de peste (insa doar daca se poate si doar daca sunt preparate corespunzator) - asa cum oasele noastre depoziteaza calciul, la fel se intampla si cu oasele pestilor (in special cele ale somonilor si sardinelor).
Un pranz sanatos
La pranz, cina sau gustari, incercati, dupa placul dumneavoastra:
- Sardine la conserva - 200 grame de produs au 320 de mg de calciu
- Branza 100 grame are intre 200-270 mg cacliu (in functie de sortiment)
- Somon la conserva – 200 grame au 200 mg calciu
- Napi gatit - 100 grame aduc 150 mg calciu
- Broccoli cruzi au 90 mg calciu
- Spanacul 100 grame fiert au 160 mg calciu
- Tofu 100 grame au 510 mg decalciu
- Painea alba 100 grame are 177 mg calciu
- Alunele 100 grame au 92 mg calciu.
Calciul si vitamina D
Ca sa descoperiti care sunt produsele bogate in calciu incercati un truc simplu, dar eficient: pe ambalaj, la informatiile nutritionale sunt trecute de fapt procente, avand la baza un necesar standard de 100 mg zilnic. Deci, pentru a intelege cat calciu puteti obtine din acel produs, la o portie, adaugati un zero la procentul de calciu trecut pe ambalaj si astfel il transformati in miligrame. De exemplu, daca pe o cutie de cereale gasitit notat: Calciu 50% , puteti considera ca o portie va aduce in jur de 500 mg de calciu.
Calciul nu reprezinta insa singurul nutrient de care este nevoie.
Pentru ca acesta sa fie absorbit trebuie sa consumati si vitamina D. Vitamina D este produsa de piele, in urma actiunii razelor ultraviolete. Specialistii ne avertizeaza insa: pe masura ce inaintam in varsta tegumentele isi pierd capacitatea de a converti vitamina D si de a o trimite in organism. Asa ca, in ciuda faptului ca necesarul zilnic de vitamina D pentru un adult este de 400 de unitati internationale (UI), specialistii insista sa ne asiguram un aport suplimentar, mai ales daca avem si o problema de tipul osteoporozei. Se pare de fapt ca dozele cu adevarat necesare sunt de fapt intre 800- 1200 unitati internationale (mai mari pentu cei care sunt in regiunile neinsorite, au tenul mai inchis sau stau in orase poluate). Pe langa consumul unor produse bogate in aceasta vitamina, specialistii ne recomanda, atunci cand este posibil, sa petrecem cel putin 20-30 de minute in soare in fiecare zi pentru a stimula productia endogena a acestei vitamine.
In general, produsele bogate in calciu au si un continut crescut de vitamina D: sardinele, heringul, somonul sunt unele dintre acestea. Daca insa este nevoie, uneori puteti lua vitamina D si din suplimentele disponibile in farmacii: ea este mult mai usor de absorbit de catre organism si o doza luata o data pe zi pare a fi suficienta. Alte produse cu un continut bogat in vitamina D sunt: galbenusul de ou, pestele de apa sarata si ficatul.
Daca dorim sa ne imbogatim dieta cu calciu, specialistii ne fac o serie de recomandari suplimentare:
- Sa incercam sa avem in fiecare zi un mic dejun cat mai bogat in lactate si cereale
- Sa consumam la pranz, dupa masa, si un iaurt
- Sa combinam legumele verzi, proaspete sau gatite la aburi cu branza si pastele fainoase
- Sa inlocuim deserturile dulci de orice fel cu nuci sau fructe deshidratate care sunt foarte bogate in calciu.
- Sa reducem consumul de cafeina, ciocolata, bauturi carbogazoase si carne rosie. Carnea rosie ar trebui inlocuita cu carnea de peste.
- Sa consumam cat mai multe fructe verzi, crude, pentru a aduce un plus de vitamina C organismului. Aceasta este necesara pentru ca sinteza colagenului, o alta componenta esentiala a osului, sa fie de cea mai buna calitate.
Alimente care scad aportul de calciu
Trebuie insa sa stiti ca exista si produse care pot sa scada aportul de calciu sau cantitatea absorbita de catre organism.
Asadar, chiar daca veti consuma din plin alimente bogate in calciu, combinarea lor cu altele periculoase va va impiedica sa obtineti maximum de beneficii din introducerea lor in dieta.
Pe lista neagra se numara:
Cafeina - prea multa cafea afecteaza in mod real echilibrul calciului din organism. De aceea specialistii recomanda adaugarea in cafea a laptelui (fie a celui special pentu cafea, fie a celui de consum) sau reducerea si chiar evitarea consumarii cafelei.
Sarea - consumata in cantitati mari; sarea stimuleaza excretia urinara a calciului. Nu trebuie sa consumam mai mult de 6 grame de sare zilnic.
Bauturile acidulate - deoarece ele contin fosfati (ca potentiatori de aroma). Un aport exagerat de fosfati va forta organismul sa ia calciul din depozite pentru a reface echilibrul fosfocalcic.
Alimentele acide - dieta acida (in principal cea carnata) poate sa determine pierderea exagerata de calciu prin urina. Anumite alimente, considerate ca avand proprietati de tamponare a aciditatii dietei sunt foarte importante deoarece pot restrictiona pierderile zilnice de calciu. Desi multi specialisti accentueaza importanta aportului de calciu, trebuie subliniata si importanta altor elemente care au capacitatea de a fixa calciul si a impiedica pierderea lui, cum este echilibrul acido bazic al organismului.
Top substante care stimuleaza slabirea
Dietele pentru slabit nu sunt eficiente daca nu se tine seama de cateva alimente recunoscute pentru viteza cu care ard grasimile. Practic, daca mananci toata ziua legume si fructe s-ar putea ca in scurt timp sa te intrebi revoltata - si pe buna dreptate! - de ce nu apar rezultatele.
Iata cateva substante-minune care nu ar trebui sa lipseasca din cura ta pentru slabit:
Taurina - aminoacid ce elibereaza hormonii responsabili de transportul grasimilor. Alimentele cu cel mai mare continut de taurina sunt scoicile, crabii si crevetii. Si nu in ultimul rand, batoanele speciale pentru slabit.
Capsaicina - substanta iritanta care confera gustul specific ardeilor iuti de Cayenne. Aceasta creste temperatura corpului pe masura ce e ingerata, accelerand arderea grasimilor. In plus, intarzie instalarea senzatiei de foame.
Acidul linolic - acid nesaturat ce actioneaza asupra mucoasei gastrice, determinand-o sa retina mai multa grasime. In acest fel, grasimile care intra in circulatia sangelui vor fi mai putine, iar hormonii care rolul de a le "topi" isi vor face treaba mai repede. Se gaseste in nuci, uleiurile vegetale si coacaze.
Metionina - aminoacid deosebit de important in descompunerea grasimilor. In lipsa lui nu se poate produce adrenalina, hormonul care elimina grasimile din jurul taliei. O gasesti in peste, iaurt, linte, branzeturi.
Ce nu ar trebui sa-ti lipseasca de pe masa?
Grepfruitul - agentii care-i dau gustul amar au capacitatea de a "neutraliza" grasimile din alimentele consumate si de a bloca depunerea substantelor daunatoare in organism. In plus, stimuleaza activitatea sitemului digestiv. Asadar, nici o masa fara grepfruit.
Ghimbirul - puternic energizant, are rol in termogeneza si stimuleaza metabolismul. Avand un gust de lamaie iute, arde pur si simplu grasimile, motiv pentru care nu uita sa-l adaugi de fiecare data in macare.
Curcuma - planta ce stimuleaza secretia bilei la nivel hepatic, contribuind astfel la o digestie optima si la curatirea intestinelor. O gasesti in componenta condimentului curry, dar si drept colorant pentru unele branzeturi si sortimente de mustar de masa.
Semintele de chimen dulce - ajuta la expulzarea gazelor din intestine, au efect antispastic, stimuleaza metabolismul, sunt diuretice si, nu in ultimul rand, previn ingrasarea. Adauga-le in salate pentru o dieta mai eficienta.
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente.
Grapefruit-ul
Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grapefruit-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grapefruit-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin.
Atentie!
Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grapefruit.
Efectul se datoreaza pectinelor care se gasesc in pulpa (marul este de asemenea o sursa buna de pectine cu efect hipo colesterolemiat, inhiband aparitia aterosclerozei si maladiilor cardio si cerebrovasculare). Numeroase diete de slabit bazate pe consumul de grepefruit pe termen scurt determina scaderea in greutate, insa pe termen lung si la un consum important determina efecte adverse, inducand acidoza metabolica periculoasa pentru sanatate. Componentul naringenina, din fructul de grapefruit, incetineste cateva din procesele metabolice normale de detoxifiere care au loc in intestine si ficat, blocand actiunea de descompunere si eliminare a acestor medicamente precum si a altor toxine. De aceea atunci cand se prescriu astfel de remedii pacientul trebuie sa nu fi consumat cu trei zile inainte grapefruit, pentru stabilirea corecta a dozei de medicament.
Va prezentam cateva interactiuni periculoase dintre medicamente si consumul de grapefruit:
- medicamente anxiolitice: Xanax (benzodiazepine), buspirone;
- medicamente antidepresive: Zoloft (inhibitori selectivi ai reutilizarii serotoninei);
- antialergice, antihistaminice: Allegra (cetirizine);
- antivirale: Saquinavir mesylate (inhibitor de proteaze);
- antiaritmice cardiace: Cardarone (amiodarone), Quinidina;
- maladii cardiace, accident vascular cerebral, anticoagulante: Coumadin (warfarina), anisindiona, dicumarol;
- imunosupresoare: Cydosporina;
- epilepsie: Tegretol (carbamazepine);
- cancer: Tamoxifen, Vincristine, vinblastine, infosfamide, etoposide, cyclofosfamide;
- tuse, raceala: Dextromethorphan;
- sida-hiv: Viracept (nelfinavir, inhibitor de proteaze), Norvir (ritonavir inhibitor de proteaze);
- antihipertrofice prostatice: Proscar (finasteride dudasteride, duagen);
- maladii cardiace, hipertensiune arteriala, blocanti ai canalelor de calciu: Adalat (nifidipine, inhibitor ai canalelor de calciu), Plendil (felodipine), Verapamil (inhibitor al canalelor de calciu);
- disfunctii erectile: Viagra (sildenafilcitrat), Cialis (tadalafil, inhibitor selectiv al fosfodiesterazei din corpul cavernos PDE5);
- hipercolesterolemie: Zocor, Crestor, Lipitor (statine inhiba biosinteza LDL-colesterol, ApoB si a fractiunilor non HDL);
- astm si emfizem: Wellbutrin (teofilina, aminofilina, bronhodilatatori xantinici);
- antialgice: Codeina (narcotic);
- antibiotice: Eritromicina, Claritromicina, Itraconazol (antifungic);
- hormoni: estradiol;
- stimulenti: cafeina, efedrina;
- anticonceptionale.
De aceea este necesar de a fi studiate si cunoscute interactiunile specifice: aliment - medicament, medicament - medicament, medicament - aditivi E-uri, aliment - alergii, precum si unele dispozitii mostenite genetic in scopul prevenirii efectelor adverse ale acestor asocieri, efecte uneori extrem de severe, putand culmina cu decesul. De aceea grapefruit-ul a fost interzis in spitalele vestice.
Produsele lactate si bauturile alcoolice
Branzeturile fermentate, vinul, berea
Asocierea medicamentelor antidepresive (inhibitori ai monoaminooxidazele - IMAO) cu branzeturile fermentate (cascaval, telemea, burduf, camembert, roquefort), vinul (in special cel rosu) si berea pot declansa crize severe de hipertensiune arteriala datorita unor amine biogene (tiramina, histamina) care determina eliberarea de catecolamine (noradrenalina, adrenalina).
Laptele si produsele lactate (iaurt, branza)
Acestea nu trebuie consumate cand se administreaza antibiotice (in special tetraciclinele), deoarece ionii de calciu, magneziul si fierul (aluminiu) continute in lapte impidica absorbtia tetraciclinelor din tractusul digestiv. Suplimentele alimentare cu fier si medicamentele antiacide blocheaza de asemenea absorbtia tetraciclinelor daca sunt luate concomitent. In aceste cazuri se recomanda administrarea tetraciclinelor la intervale de timp de 2-3 ore de la consumul laptelui, produselor lactate, suplimentelor cu fier sau medicamentelor antiacide.
Alcoolul
Creste toxicitatea medicamentelor utilizate in tratamentul maladiilor cardiace, hepatice, neurologice. Alcoolul nu trebuie consumat nici cand se administreaza paracetamol. Pe de alta parte alcoolul inactiveaza unele medicamente cum sunt penicilinele (penicilina G, V, amoxacilina, ampicilina, oxacilina). Nu afecteaza insa activitatea tetraciclinei, gentamicinei, kanamicinei, cloramfenicolului.
Este interzisa asocierea medicamentelor sedative (somnifere, tranchilizante, antiepileptice, antidepresive) cu alcoolul.
Alimente cu un continut ridicat de vitamina K
Alimente care contin cantitati mari de vitamina K (urzicile, spanacul, patrunjelul, cruciferele-varza, salata, algele marine) nu vor fi consumate de cei care utilizeaza tratamente cu medicamente anticoagulante, salicilati, aspirina si mai ales cei care au in antecendente un accident vascular cerebral sau infarct de miocard. Se vor evita si suplimentele alimentare cu actiune antiplachetara obtinute din Gingko biloba, alge marine (laminarina), ulei de peste (omega 3 cu lant lung DHA-EPA)
Suferinzii de hiperaciditate gastrica nu vor consuma fructe acide (citrice, cirese), bauturi carbogazoase, sucuri acide sau alte alimente acide in timpul tratamentului cu medicamente antiacide. Aciditatea acestora va reduce efectele medicamentelor, scazand puterea de neurtalizare a acidului clohidric gastric.
Preparate din carne
Carnea de ton
Consumul carnii de ton poate provoca manifestari alergice in cazul celor care urmeaza un tratament cu izoniazida, administrat impotriva tuberculozei.
Carnea la gratar
Carnea pregatita la gratar, pe carbuni, genereaza hidrocarburi policiclice aromate (PAH), cancerigene si care cresc activitatea unei enzime. Prin inductia si cresterea activitatii acestei enzime unele medicamente sunt metabolizate si se elimina mai rapid, scazand astfel eficacitatea unor antiasmatice (aminofilina, teofilina, zileuton), a unor analgezice (fenacetina, paracetamol), anxeolitice-sedative (diazepam), antiaritmice (haloperidor, clopazina), inhibitoare virale utilizate in tratamentul HIV-SIDA (ritonavir) si a unor antiemetice utilizate in combaterea vomismentelor provocate de chimioterapia cancerului (ondansetron).
Efecte asemanatoare apar si la fumatorii activi sau pasivi (tigara contine PAH si alte noxe puternice) sau la cei care traiesc si lucreaza in medii poluate chimic. La suferinzii de astm se poate declansa criza severa de dispnee, cu risc ridicat.
Plante medicinale
Sunatoarea nu trebuie folosita de cei care urmeaza tratamente cu medicamente tonicardice, antiasmatice, antiulceroase, imunodepresive, contraceptive orale, medicamente anti-SIDA (ritonavir). Sunatoarea scade efectul acestor medicamente. Dupa stomparea consumului de sunatoare, efectul medicamentelor enumerate creste uneori periculos de mult. In timpul utilizarii sunatoarei si a derivatelor sale nu se va expune corpul la soare, putandu-se declansa arsuri solare severe datorita factorilor fotoactivatori.
Sarea, zaharurile si cafeina
Sarea de bucatarie nu trebuie consumata in tratamentele cu medicamente cortizonice, deoarece creste riscul de retentie hidrosalina, cu aparitia edemelor si hipertensiunii arteriale, cu afectarea cordului. Sarea scade eficienta satinelor si antihipertensivelor.
Zaharurile (zahar, glucoza, miere) si alimentele dulci nu trebuie asociate cu medicamentele pe baza de cortizon, deoarece creste riscul de aparitie a diabetului zaharat.
Cafeina (cafeaua, guarana) este diuretica si stimulant psihomotor si nu trebuie asociata cu diureticile. Asocierea cafeinei cu medicamente deprimante ale sistemului nervos (somnifere, anxiolitice, benzodiazepine) are efect antagonic asupra acestora, reducandu-le actiunea sedativa. Aceste asocieri vor fi evitate pentru a nu agrava starea de sanatate a suferinzilor.
Aditivi alimentari, arome artificiale si interactiunea lor cu medicamentele
In conditiile actuale cand alimentele sunt inalt procesate si au profiluri nutritionale dezechilibrate si valoare biologica scazuta trebuie luata in considerare si interactiunea aditivilor alimentari de sinteza si a aromelor natural-identice (artificiale), utilizate din plin la fabricarea hranei, cu sistemele de detoxifiere ale organismului.
Interactiuni dintre aditivii alimentari (E-uri) si metabolismul uman
Aditiv alimentar Efecte adverse
E 102 Tartrazina - colorant galben azoic artificial - provoaca alergii la persoanele alergice la salicilati (aspirine) sau la astmatici;
- in combinatie cu benzoatii
E 210-215 induce sindromul ADHD;
- afecteaza perceptia si comportamentul, produce stari de confuzie;
- interfera cu metabolismul zincului si cu enzimele digestive;
- creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene.
E 102 Carmin -
colorant, rosu, natural - componenta majora a colorantului este acidul carminic, aluminiul este asociat cu maladia Alzheimer;
- in functie de sensibilitatea individuala poate provoca alergii, rinite, astm, eruptii cutanate.
E 132 Indigotina - colorant, albastru, artificial - in combinatie cu nitritul de sodiu (E 250) poate provoca, la animale, leziuni ale materialului genetic - cromozomi;
- poate induce persoanelor sensibile greata, voma,hipertensiune arteriala, tumori cerebrale
E 150 Caramel - colorant maro natural sau artificial, poate fi obtinut si din organisme modificate genetic (OMG) - poate provoca distensii intestinale, hiperactivitate, incetini cresterea;
- induce la persoanele sensibile hipertrofia rinichilor;
- interactioneaza cu vitaminele B distrugandu-le;
- afecteaza structura cromozomilor.
E 161g Cantaxantina -colorant rosu-portocaliu, artificial sau natural - poate determina orbire prin depunere pe retina.
E173, 517, 520, 521, 522, 523 Aluminiul si compusii acestuia : colorant, argintiu, mineral - asociat cu maladiile Alzheimer si Parkinson;
- este neurotoxic;
- este asociat cu osteoporoza.
E 210 - 219 Benzoati - conservant, artificial sau natural - exacerbeaza alergiile, eczemele, astmul;
- trebuie evitat de suferinzii de boli neurologice, de cei care urmeaza tratamente cu medicamente antiastmatice steroidiene;
- creste riscul de cancer;
- parabenii se utilizeaza si in produsele cosmetice.
E 220-228 Sulfitii - conservant artificial - interfera si incetineste asimilarea vitaminei B1;
- produce astmul de sulfit;
- persoanele suferinde de maladii cardiovasculare, afectiuni renale, hepatice, bronsita, conjunctivita, emfizem vor evita consumul alimentelor ce contin sulfiti.
E 249, 250, 251, 252 Nitriti - Nitrati - conservanti artificiali - pot forma nitrozamine asociate cu cresterea riscului de cancer;
- pot forma compusi stabili cu hemoglobina reducand capacitatea acesteia de a transporta oxigenul;
- extrem de periculosi pentru sugari si copii;
- pot declansa hipertensiune arteriala precoce, urticarie, alergii;
- perturba metabolismul iodului inducand afectiuni ale glandei tiroida
E 320 - 321 BHA-BHT - antioxidanti artificiali - poate provoca alergii, stari de somnolenta;
- are efecte estrogenice;
- creste riscul de cancer.
E 338, 339, 340 Acid fosforic - Fosfati - acidifianti- antioxidanti naturali - incetinesc asimilarea calciului marind riscul de osteoporoza sau depunerilor patologice de calciu (osteofite).
E 621 Glutamat monosodic - potentiator de gust si aroma natural sau artificial - stimuleaza puternic apetitu! putand induce adictivate (dependenta de alimentele care ii contin);
- este neurotoxic putand creste riscul de contractare a maladiilor Alzheimer, Parkinson, Huntington;
- poate induce modificari de ritm cardiac, cefalee, astm, greata, respiratie dificila.
E 951 Aspartam - edulcorant intens si potentiator de aroma - interzis suferinzilor de fenilcetonurie;
- efecte adverse posibile in functie de sensibilitatea individuala; oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, anxietate, palpitatii, pierderea memoriei, spasme musculare, cresterea riscului de aparitie a cancerelor cerebrale.
E 1201 - 1202 Polivinil pirolidine - agenti de limpezire - pot avea efecte nefrotoxice si cancerigene.
E 1520 Propilen glicol - agent de umectare - neurotoxic, cardiotoxic
Aditivii alimentari pot interactiona intre ei si in acelasi timp cu componentele matricei alimentare, inclusiv cu diferiti contaminanti si, in final, si cu medicamentele utilizate in tratamente, ceea ce complica enorm atat evaluarea, cat si siguransa lor pentru sanatatea consumatorului.
Interactiuni medicament - aliment
Agenti antiinfectiosi, antibacterieni
Penicilina B-lactamati Poate determina aparitia colitelor pseudomembranoase (Clostridium difncile), unele produse pot aduce cantitati mari de sodiu sau potasiu.
Eritromicina Macrolide Poate induce distres gastrointestinal, stomatita, anorexie, diaree, gust viciat, creste efectul sedativ al alcoolului.
Trimetoprim Sulfonamide Interfera cu metabolismul folatilor, induce anorexie, reactii alergice, colite pseudomembranoase, stomatite.
Cefalexin Cefalosporine Determina aparitia stomatitei, diaree, colita pseudomembranoasa
Ciprofloxacin Fluoroquinolona Leaga in forme neabsorbabile calciul, zincul, magneziu, fierul, inhiba metabolismul cafeinei crescand stimularea sistemului central nervos, colita pseudomembranoasa.
Tetraciclina Agent antibiotic Poate induce anorexie, inhiba absorbtia magneziului, zincului, fierului, reduce productia vitaminei K de catre flora colonica, induce deficienta a vitaminelor B, in combinatie cu vitamina A poate determina aparitia hipertensiunii intracraniene.
Metronidazol Agent antiprotozoare Anorexie, distres gastrointestinal, stomatite, reactii de tip disulfiram daca se consuma alcool
Gentamicina Antibiotic aminoglicozidic Poate fi ototoxic si nefrotoxic si de aceea se recomanda cresterea hidratarii prin consum de apa.
Izoniazide Agent antituberculos Induce deficiente ale vitaminelor B6 si B3, care determina aparitia neuropatiilor periferice si pelagra, descreste absorbtia caldului si fosforului, afecteaza metabolismul vitaminei D.
Etambutol Agent antituberculos Descreste absorbtia zincului si cuprului, descreste excretia acidului uric inducand hiperuricemie si atac de guta
Amfotericina B Agent antifungic Anorexie, pierdere in greutate, pierderea potasiului, magneziului, calciului.
Amprenavir Agent anti-retroviral Aport mare de vitamina E, se vor evita suplimentele alimentare cu vitamina E.
\ post actualizat: 24.01.2013 | 7:13 pm (zonă timp forum=GMT+2) /
Top 5 cele mai toxice alimente din meniul tau
In general alimentele toxice sunt si foarte gustoase fiindca ele contin toti aditivii, aromele si colorantii necesari pentru a stimula maximal pofta si placerea atunci cand sunt consumate. Pentru a le asigura si mai mult consumul, acestor alimente li s-au adaugat substante care creaza indirect dependenta, de exemplu pot stimula secretia de endorfine sau serotonine, hormoni care ne fac sa ne simtim bine si fericiti, astfel ca vom tinde sa consumam cat mai des alimentele care ne fac sa ne simtim astfel, fara a constientiza acest aspect. Multe din aceste alimente sunt consumate zilnic de tot mai multe persoane, cu precadere de cele care traiesc in orasele dezvoltate si nu au gradini pentru propria aprovizionare.
1. Mezelurile
Mezelurile sunt consumate dimineata la micul dejun de majoritatea persoanelor, acestea avand o aroma irezistibila si un gust placut. Insa mezelurile contin multi aditivi, multi coloranti care mentin culoarea de carne proaspata un timp indelungat si multe substante care confera aroma irezistibila a acestora. Toate aceste chimicale nu fac decat sa ne afecteze profund metabolismul, chiar daca aceasta afectare se produce lent. Astfel riscul de cancer, boli digestive dar si alte afectiuni creste considerabil.
2. Margarina
Margarina nici macar nu este un produs lactat, ea fiind obtinuta initial in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand untul era greu de procurat si o echipa de cercetatori americani au reusit sa produca margarina. Cum au realizat aceasta? Au adunat diverse uleiuri vegetale, le-au incalzit la 150 de grade Celsius (vitaminele si alte componente benefice din uleiuri sunt distruse la aceasta temperatura) iar mai apoi le-au hidrogenat in prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se intareasca. Din pacate insa in urma hidrogenarii se obtin acizi grasi de tip “trans” (buni pentru organism sunt cei “cis”Smile. Acest tip de acizi grasi sunt foarte greu de transformat in energie de catre organism, mai des ei se depun la nivelul membranelor celulare, inhibandu-le functia si ducand la cresterea tensiunii arteriale, formarea placii de aterom, la cresterea colesterolului dar si la alte patologii mai grave, cum ar fi cancerul. De asemenea nichelul continut in acele margarine provoca probleme pulmonare si renale, iar cadmiul este unul dintre cele mai toxice metale grele.
In timp, margarina a suferit imbunatatiri, adaugandu-i-se coloranti, arome artificiale (de lapte, smantana), vitamine etc. Apoi in locul hidrogenarii uleiurilor vegetale, producatorii au adaugat mici cantitati de ulei de palmier modificat, astfel incat margarina nu mai prezinta acizi grasi trans nocivi.
3. Cartofii prajiti
Asocierea grasimilor cu glucide (amidonul din cartofi) nu este indicata, perturband metabolismul si ducand la cresterea in greutate dar si la aparitia bolilor. Insa mancarurile prajite sunt ca o otrava pentru organism, in special datorita uleiurilor (grasimilor) modificate termic. Uleiul incins produce substante cu potential cancerigen, precum glicidamide, cetone si acrilamide, substante care prezinta risc si pentru alte boli, inclusiv cele cardio-vasculare sau obezitate.
4. Branza topita
Parca tot ce contine grasimi este atat de delicios... Si branza topita contine foarte multe grasimi din categoria celor nesanatoase. De fapt, producatorii de branza topita obtin acest produs prin combinarea lactatelor de calitate inferioara cu grasimi, mai adauga niste arome si coloranti, cativa aditivi cu rol de conservare si gata deliciosul produs. Se recomanda sa consumati branza ca atare, eventual o amestecati acasa cu marar si alte condimente dupa gust. Multi parinti cumpara copiilor mezeluri si mai ales margarina, alimente destul de nocive mai ales in perioada dezvoltarii corpului cum se intampla in cazul copiilor.
5. Sucurile
Sucurile naturale obtinute acasa sunt o minune pentru sanatate. Insa cele din comert abia daca au “vazut” fructul si acesta fiind cazul sucurilor care prezinta pe eticheta cuvantul “natural”caci celelalte sucuri nu au nici o legatura cu fructele. In rest prezinta apa, multe glucide, si mai multi coloranti, arome cu generozitate si conservanti. Concluzionand, sunt mai mult o combinatie gustoasa de toxine. Culmea este ca aceste toxine pe care le contin stimuleaza dupa ingestie centrul setei, determinand consumatorii sa bea si mai mult pentru a-si potoli setea. Evident ca predisozitia spre pietre la rinichi si multe alte afectiuni creste considerabil in cazul celor care consuma zilnic aceste sucuri.
Intoxicatia alimentara
Generalitati
Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii.
Cum sunt contaminate alimentele?
Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode:
- pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea
- pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata
- in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina alimentul
- prin contaminare din mediul inconjurator, cu microorganisme patogene care se pot gasi in praf, pamant, apa. Dintre aceste microorganisme amintim Cryptosporidium parvum (un parazit), Clostridium botulinum (bacterie care provoaca botulismul) sau Clostridium perfringens (o bacterie care in cazuri grave poate provoca diaree sanghinolenta).
Cauze
Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia unor alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii.
Cele mai frecvente metode prin care se realizeaza contaminarea alimentelor, sunt:
- contaminarea alimentelor pe parcursul procesului de preparare (cel mai frecvent intalnite sunt Campylobacter, Salmonella si E. coli)
- in timpul cresterii legumelor si fructelor (mai ales daca sunt folosite ingrasaminte naturale sau daca este folosita o sursa de apa contaminata pentru irigatie)
- contaminare alimentelor de la o sursa infestata (omul bolnav sau purtator cronic al unui microorganism patogen sau prin adaugarea in compozitie a unor incrediente contaminate)
- prin mediul inconjurator (Clostridium perfringens, Clostridium botulinum sau Cryptosporidium parvum)
Dintre infectiile care pot fi dobandite prin contactul sau ingestia unor alimente infestate amintim Toxoplasmoza si Listerioza, care sunt extrem de periculoase mai ales in randul femeilor insarcinate (pentru ca pot provoca avort spontan sau pot determina malformatii congenitale grave, uneori incompatibile cu viata).
Factori de risc
Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare, sunt:
- femeile insarcinate
- copiii mici (sugarii, prescolarii)
- varstnicii (frecvent peste 65 ani)
- persoane cu sistem imunitar compromis (persoane cu boli cronice, precum diabetul zaharat sau persoane cu infectie HIV-SIDA)
Factorii responsabili de cresterea riscului de a dezvolta toxiinfectii alimentare, sunt:
- consumul unor alimente sau bauturi nepasteurizate, lapte nepasteurizat (nefiert), produse din lapte nepasteurizat precum branza sau smantana
- consumul carnii insuficient preparate (carnat crud, friptura in sange), peste sau pui infestat, scoici, melci sau moluste contaminate si insuficient preparate
- consumul unor alimente sau bauturi contaminate odata cu procesare sau prepararea lor
- calatoriile sau vacantele in tari in curs de dezvoltare
- persoanele care lucreaza in abatoare, pescarii sau in domeniul sanitar.
Simptome
Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar in intoxicatia alimentara.
Primul simptom ca apare este de obicei, diareea.
Alte simptome pot include greata, varsaturile si durerea abdominala (crampele intestinale).
Timpul necesar pentru aparitia simptomelor, severitatea acestora precum si durata acestora, depind de mai multi factori si anume: tipul microorganismului care a determinat infectia, varsta pacientului si starea generala de sanatate.
Persoanele cel mai frecvent afectate de toxiinfectii alimentare sunt copiii si varstnicii. Simptomele acestora pot dura mai mult si chiar si infectiile care in mod normal nu sunt grave, in aceste cazuri pot fi uneori fatale. Acest lucru este valabil de asemenea si in cazul femeilor insarcinate, in cazul persoanelor cu imunosupresie si in cazul celor cu boli cronice asociate.
Nu toate toxiinfectiile alimentare au aceste simptome "clasice" si anume diaree, greata, varsaturi si crampe intestinale. Unele intoxicatii alimentare au alte simptome mult mai grave:
- intoxicatia alimentara cu Clostridium botulinum, bacterie care provoaca botulismul si care contine o neurotoxina capabila sa provoace paralizie nervoasa si musculara. Simptomele apar la aproximativ 18-36 ore de la infectie si includ slabiciunea generalizata si vederea dubla. Paralizia progreseaza din regiunea capului (nervii cranieni) si cuprinde apoi intreg corpul
- toxoplasmoza, o infectie produsa de un parazit, toxoplasma gondi, nu are de obicei simptome sau are doar simptome minore precum cele aparute in raceala. Uneori se pot identifica adenopatii (inflamatia ganglionilor limfatici), dureri si crampe musculare, care pot dura de la cateva zile la cateva saptamani.
Toxoplasmoza este extrem de grava daca apare la femeile insarcinate, pentru ca poate afecta fetusul
- listerioza, este o boala infectioasa care poate provoca febra, dureri musculare si cateodata greata si diaree. Daca infectia se raspandeste la nivelul sistemului nervos si in special la nivelul creierului, apar simptome precum cefaleea (durerea de cap), redoarea de ceafa (intepenirea cefei cu durere accentuata la mobilizarea acestui segment), confuzie, pierderea echilibrului sau chiar convulsii. Femeile insarcinate cu listerioza pot prezenta simptome usoare pseudogripale (asemanatoare celor din virozele respiratorii) dar in anumite cazuri pot provoca leziuni la nivelul placentei si fatului cu avort spontan sau infectia nou-nascutului
- toxiinfectia alimentara cu E. coli O157:H7 (tulpina inalt patogena, extrem de agresiva) poate provoca o infectie grava cu complicatii sanghine si renale severe si apar mai frecvent in randul copiilor sub 5 ani precum si a persoanelor cu varste peste 65 ani
- salmoneloza, este o toxiinfectie alimentara cu diaree severa care uneori poate dura mai mult de o saptamana si necesita de asemenea spitalizare.
Simptome gastro-intestinale precum diareea, greata sau varsaturile pot aparea si in cazul infectiei cu unele microorganisme din mediul inconjurator si nu neaparat din alimente. Acesti agenti patogeni se raspandesc prin contact interpersonal (de la om la om) sau prin apa contaminata.
Giardia lamblia, este un parazit care traieste in rezervele de apa si provoaca diaree si crampe intestinale mai ales in randul copiilor.
Consult de specialitate
Urmatoarele simptome si situatii necesita consult medical de urgenta:
- diaree severa, apoasa sau cu striuri sanghinolente
- vedere incetosata sau vedere dubla, slabiciune musculara, fatigabilitate marcata, ameteala si cefalee (simptome care pot semnala infectia botulinica)
- femeile insarcinate care au fost expuse la o posibila infectie cu toxoplasma sau listeria
- durere abdominala intensa, sau durere abdominala care se intensifica la mers, semne care pot semnala o apendicita, afectiune care poate fi destul de usor de confundat cu o toxiinfectie alimentara
- semne de deshidratare severa, precum:
- oliguria (urina putina), anuria (lipsa urinii) pentru mai mult de 8 ore sau mai putin de 3 ori pe zi (in cazul nou nascutilor lipsa urinii la nivelul scutecului)
- piele uscata cu pliu cutanat persistent
- ochi infundati in orbite sau fontanele deprimate (scizurile necalcifiate ale calotei craniene, care se infunda in cazul deshidratarii severe, semn care apare la nou-nascutii si sugarii sub 3 luni)
- hipotensiune arteriala sau tendinta la lipotimie (lesin)
- tahicardie (batai rapide a inimii).
Copiii, femeile insarcinate si persoanele cu boli cronice precum diabetul zaharat, au un risc crescut de deshidratare si trebuie urmariti indeaproape pentru a evita complicatiile care pot suveni.
De asemenea este necesar un consult medical in cazul in care varsaturile dureaza mai mult de o zi sau daca diareea dureaza mai mult de 2-3 zile (la adulti), mai mult de 1-2 zile (la copii mai mici de 4 ani), mai mult de 8 ore (la copii intre 3-6 luni), mai mult de 4 ore (in cazul copiilor cu varste mai mici de 3 luni).
Consultul medical de urgenta este necesar in cazul durerilor atroce care nu sunt diminuate de eliminarea gazelor sau scaunului. In cazul in care durerea abdominala severa se asociaza cu oprirea tranzitului intestinal (lipsa gazelor si scaunelor) este necesar un consult chirurgical de urgenta pentru a elimina posibilitatea evolutiei unei ocluzii intestinale sau perforatii intestinale.
In majoritatea cazurilor de intoxicatii alimentare, exista o perioada in care nu se administreaza nici un tratament medical si in care doctorul observa evolutia naturala a bolii. Aceasta metoda este recomandata in cazul gastroenteritelor infectioase (viroze enterale), care au de obicei simptome precum diareea, epigastralgiile (durerile de stomac) sau crampele abdominale si care dispar de la sine in cateva zile fara necesitatea administrarii unui tratament.
De asemenea unele intoxicatii alimentare de etiologie bacteriana cu evolutie putin severa, nu necesita tratament, simptomele disparand intr-un interval de cateva zile pana la o saptamana. In cazurile in care diareea persista si simptomele se accentueaza este recomandat consultul medical si initierea tratamentului.
Medici specialisti recomandati
Persoanele specializate in diagnosticul si tratamentul intoxicatiilor alimentare, sunt:
- medicul de familie
- medicul generalist (de medicina interna)
- medicul pediatru
- medicul infectionist si medicul gastroenterolog (in cazuri severe).
Investigatii
Din moment ce majoritatea toxiinfectiilor alimentare se vindeca de la sine, fara a necesita un tratament medicamentos, nu este necesar un consult medical.
Medicul poate formula diagnosticul de toxiinfectie alimentara pe baza istoricului medical, al simptomelor si examenului clinic general. Este important ca pacientul sa relateze ce alimente a consumat si daca si ceilalti membrii ai familiei sau anturajului au dezvoltat simptome asemanatoare.
De cele mai multe ori sunt efectuate urmatoarele teste si investigatii:
- coprocultura, poate fi ceruta de medic in cazul in care este suspectata ingestia unor alimente contaminate bacterian (virusurile si parazitii care pot de asemenea determina toxiinfectii alimentare, nu cresc in cultura) si care provoaca simptome grave cu o evolutie severa a bolii. Expertii recomanda efectuarea unei coproculturi in cazurile de intoxicatie alimentara cu diaree cu durata mai mare de o zi, mai ales daca aceasta este insotita de febra, scaun sanghinolent, deshidratare severa sau in cazul in care pacientul a efectuat de curand un tratament antibiotic, a fost internat in spital sau are grija de un copil mic.
- examenul microscopic al scaunului, poate identifica parazitul responsabil de intoxicatia alimentara cu giardia
- teste de sange (hemoleucograma completa si biochimia sangelui) sunt utile in determinarea etiologiei intoxicatiei alimentare (virale sau bacteriene) sau in cazul evaluarii severitatii sindromului de deshidratare
- teste pentru toxoplasmoza (anticorpii antitoxoplasma), in cazul persoanelor cu sistem imun deficitar (in special cele cu infectie HIV-SIDA) sau in cazul femeilor insarcinate, unde exista suspiciunea expunerii la parazit (pisica este purtator al acestui parazit si poate contamina direct femeia insarcinata)
Medicul trebuie sa raporteze boala (toxiinfectia alimentara este o boala infectioasa), pentru a identifica un posibil focar si a elimina posibilitatea aparitiei unei epidemii.
Tratament
In majoritatea cazurilor simptomele intoxicatiei alimentare dispar in cateva zile (2-3 zile) fara aparitia unor complicatii, astfel ca nu este necesar nici un tratament medicamentos.
Este suficient controlul adecvat al simptomelor precum diareea si evitarea aparitiei complicatiilor, fara a fi necesar un tratament antibiotic. Deshidratarea cauzata de diareea severa este principala complicatie care poate aparea. De asemenea sunt necesare 2-3 zile pana la atenuarea sau disparitia simptomelor si mai multe zile pana la aparitia unui scaun de consistenta normala.
Scopul principal al tratamentului este inlocuirea lichidelor si electrolitilor pierduti prin diaree sau varsaturi. Daca deshidratarea este severa si reechilibrarea hidroelectrolitica nu poate fi realizata la domiciliu, este recomandata internarea in spital cu efectuarea tratamentului parenteral (administrarea hidroelectrolitilor pe cale venoasa).
Pentru a preveni deshidratarea severa este recomandat consumul unor siropuri rehidratante (Lytren, Rehydralyte sau Pedialyte), pentru fiecare scaun diareic este indicat consumul unui pahar mare de astfel de sirop. Trebuie evitate bauturile energizante, carbogazoase si sucurile din fructe care contin prea mult zahar si prea putini electroliti. In cazurile mai putin grave sunt folosite bauturi preparate in casa, precum ceaiurile indulcite, compoturile proaspete sau zeama de legume.
Odata cu imbunatatirea starii generale, se poate incepe dieta de tranzitie cu banane, orez, sos de mere (compot de mere proaspat), paine prajita sau biscuiti. Trebuie evitate alimentele condimentate (irita tractul gastrointestinal), fructele proaspete, alcoolul, cafeaua pentru primele 2 zile de dieta si produsele lactate pentru primele 3 zile de la disparitia simptomelor.
Medicatia antidiareica nu este de obicei recomandata in tratamentul intoxicatiilor alimentare, pentru ca se stopeaza astfel mecanismul de curatire a intestinului de microorganismele patogene, precum si de toxinele acestora, cu inrautatirea diareei si celorlalte simptome. Antidiareicele sunt folosite doar in cazul recomandarii medicului.
De asemenea, antibioticele nu sunt recomandate decat in cazul in care infectia a depasit intestinul si afecteaza alte tesuturi si organe.
Tratamentul medicamentos este insa obligatoriu in cazul femeilor insarcinate care sunt diagnosticate cu toxoplasmoza si listerioza.
Tratamentul toxiinfectiilor alimentare la copil
Copii cu toxiinfectie alimentara necesita o atentie speciala, deoarece sunt predispusi la aparitia unor complicatii, mai ales a deshidratarii severe.
Simptomele deshidratarii includ:
- deshidratarea usoara: iritabilitate, agitatie, oligurie (cantitate redusa de urina)
- deshidratarea moderata: scaderea apetitului pentru joaca, ochi infundati in orbite, hipolacrimatie (plange cu putine lacrimi), oligurie moderata (mai putin de 3 urinari pe 24 de ore)
- deshidratarea severa: somnolenta exagerata, gura si limba uscate, tahipnee (respiratie frecventa), tahicardie (batai cardiace cu frecventa crescuta), anuria (lipsa urinii pe 24 de ore).
Deshidratarea severa este o urgenta medicala si necesita tratament medical de specialitate.
Pentru copii cu varste mai mici de 4 ani si care sunt deshidratati secundar toxiinfectiilor alimentare, este recomandata continuarea hranirii la san, respectiv cu formule de lapte speciale, cat mai mult timp posibil. Copilul trebuie sa fie hranit mai des si in cantitati mai mici si de asemenea este recomandata folosirea unor solutii rehidratante (Pedialyte), intre mese.
Pentru copii mai mari, cu sindrom de deshidratare, este recomandata rehidratarea cu o cana de apa (200 ml) la fiecare ora si consumul in cantitati moderate a unor alimente precum bananele, orezul, compotul proaspat de mere, painea prajita sau biscuitii (dieta de tranzitie).
Botulismul, infectia cu E. coli si toxiinfectia alimentara la gravide
Botulismul este o boala infectioasa extrem de grava si necesita tratament medical de urgenta, care include de obicei:
- administrarea de antitoxina botulinica in primele 72 ore de la aparitia simptomelor - ventilatie mecanica (toxina botulinica produce paralizia musculaturii respiratorii, aparand astfel insuficienta respiratorie)
Tratamentul infectiei cu E.coli (subtipul O157:H7) consta de obicei in combaterea complicatiilor precum deshidratarea severa cauzata de diaree. Este obligatorie spitalizarea in cazul in care apar complicatii sangvine si renale severe precum anemia sau insuficenta renala acuta. Tratamenetul infectiei cu E.coli subtipul O157:H7, consta in urmatoarele:
- monitorizare hidroelectrolitica
- dializa, care este un procedeu prin care este curatat sangele de produsi toxici rezultati din procesul infectios. Majoritatea pacientilor cu insuficenta renala datorata infectiei cu E.coli necesita dializa renala
- trasfuzia sangvina este folosita in ameliorarea anemiei, crescand astfel oxigenarea tesuturilor si organelor. Majoritatea adultilor sanatosi isi revin intr-un interval de 5 pana la 10 zile dupa infectia cu E.coli O157:H7, fara necesitatea unui tratament medicamentos. Nu sunt recomandate medicamentele antidiareeice si nici antibioticele.
In cazul femeilor insarcinate, toxiinfectile alimentare pot fi mai grave iar infectia cu toxoplasmoza si listerioza pot fi extrem de periculoase pentru fetus, tratamentul medicamentos fiind obligatoriu.
Nou-nascutii, copii mici, femeile insarcinate, varstnicii precum si persoanele cu sistem imun deficitar au un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare si complicatii severe. Aceste persoane trebuie sa apeleze la ajutor medical de specialitate in cazul in care suspecteaza o astfel de infectie. Femeile insarcinate trebuie sa consulte mereu un specialist in cazul in care au fost expuse la un agent patogen care poate determina intoxicatie alimentara pentru ca acesta se poate trasnsmite cu usurinta la fetus.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Majoritatea toxiinfectilor alimentare se rezolva de la sine la domiciliu fara necesitatea unui tratament medicamentos.
Cel mai important lucru in evolutia intoxicatiilor alimentare este prevenirea deshidratarii care poate fi destul de grava in unele cazuri. Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta deshidratare severa sunt nou-nascutii si varstnicii.
Este recomandata folosirea solutiilor speciale pentru rehidratare, concepute special pentru restabilirea echilibrului hidroelectrolitic. Dieta de tranzitie este inlocuita cu dieta normala la 2-3 zile dupa disparitia simptomelor.
Optiuni de medicamente
Tratamentul medicamentos este rar folosit in toxiinfectiile alimentare, antibioticele sunt folosite doar in cazurile severe.
Botulismul necesita ca si tratament administrarea de antitoxina botulinica precum si monitorizarea atenta a complicatilor posibile.
Campilobacterioza, se trateaza de obicei in ambulator (acasa), in cazurile severe fiind necesar tratamentul antibiotic.
Listerioza poate fi grava mai ales daca apare la femeile insarcinate pentru ca poate provoca moartea fatului. In acest caz este de asemenea obligatoriu tratamentul antibiotic.
Toxoplasmoza este de asemenea grava in cazul femeilor insarcinate si este tratata cu spiramicina, un medicament cu afinitate mare pentru placenta.
Evolutie
Majoritatea intoxicatiilor alimentare au simptome si evolutie asemanatoare.
La cateva ore (in cazuri mai rare, zile) de la ingestia alimentului contaminat, apar si simptomele caracteristice. Microorganismele patogene trec prin stomac (sunt rezistente la aciditatea gastrica) si ajung la nivelul intestinului subtire unde se ataseaza de peretii acestuia si incep sa se multiplice. Unele microorganisme raman in peretele intestinal, altele produc toxine care sunt eliberate in circulatia sanghina iar altele invadeaza diferite tesuturi si organe.
Simptomele depind in mare parte de tipul agentului patogen. Majoritatea intoxicatiilor alimentare au simptome comune, precum diareea, greata, varsaturile sau crampele si durerea abdominala. Diareea si varsaturile sunt de fapt un mecanism de aparare al organismului, care incearca astfel sa elimine microorganismele responsabile de infectie.
Identificarea (prin teste de laborator) agentului patogen responsabil de infectie nu este necesara decat in cazul unor epidemii.
In majoritatea cazurilor, evolutia este favorabila, persoanele imunocompetente (sanatoase) reusesc sa combata infectia si sa elimine agentul infectios dupa cateva zile de la debutul bolii.
Cu toate acestea simptomele unor intoxicatii alimentare pot fi mai grave, de exemplu:
- botulismul, care poate produce paralizii nervoase si musculare la 24-36 de ore de la infectie, uneori fiind necesara ventilatia mecanica, pentru a combate insuficienta respiratorie (aceasta apare datorita paraliziei musculaturii respiratorii). Rata mortalitatii a scazut mult in ultimele decenii datorita introducerii tratamentului cu antitoxina botulinica, cu toate ca recuperarea poate dura luni de zile si este deseori asociata cu o fatigabilitate marcata care poate dura pana la un an de la boala initiala
- toxoplasmoza, care de obicei este saraca in simptome, poate prezenta adenopatii si dureri musculare care pot dura mai multe luni. In cazul femeilor gravide, infectia are implicatii extrem de grave in ceea ce priveste sanatatea fatului
- salmoneloza, care in unele cazuri poate necesita spitalizare si poate dura mai multe zile
- listerioza, o infectie care afecteaza in primul rand sistemul nervos central (creierul) si poate determina infectie la acest nivel (meningita). De asemenea, ca si in cazul infectiei cu toxoplasma gondi, infectia cu listeria poate provoca avort spontan sau infectia fatului sau nou-nascutului.
In cazuri relativ rare, toxiinfectiile alimentare pot provoca leziuni renale sau articulare.
Profilaxie
Toxiinfectiile alimentare se pot preveni prin prepararea atenta a alimentelor. Este importanta spalarea mainilor ori de cate ori este preparata mancarea. De asemenea, este importanta preparea alimentelor la temperaturi suficient de inalte pentru a distruge microorganismele patogene precum si refrigerarea acestora in conditii optime. O atentie sporita este necesara in prepararea si consumul alimentelor perisabile precum: ouale, carnea, pestele, scoicile, laptele si produsele lactate. Femeile insarcinate si persoanele cu imunosupresie trebuie sa fie de asemenea atente la alimentele pe care le consuma pentru ca in aceste cazuri pot aparea complicatii severe.
Pentru a evita aparitia toxiinfectilor alimentare sunt recomandate urmatoarele masuri:
- atentie sporita in momentul efectuarii cumparaturilor. Nu este recomandat ca produsele din carne sa fie asezate langa celalalte produse achizitionate. In cazul produselor perisabile este recomandata refrigerarea cat mai precoce a acestora
- preparea atenta a alimentelor necesita spalarea mainilor inaintea manevrarii alimentelor.
- nu este recomandata utilizarea acelorasi recipiente pentru pastrarea si taierea carnii crude cat si pentru prepararea legumelor si fructelor care vor fi consumate nepreparate termic. De asemenea, este recomandata dezinfectia ustensilelor folosite pentru taierea carnii crude dupa fiecare utilizare (cu solutii clorinate)
- pastrarea corecta a alimentelor (in frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius) precum si reancalzirea alimentelor deja preparate la temperaturi mai mari de 74 grade Celsius. Alimentele precum hamburgerii (carnea tocata este deseori contaminata cu E. coli), pestele consumat crud (sushi), scoicile si alte moluste trebuie consumate cand sunt proaspete
- citirea cu atentie a instructiunilor de pe etichetele produselor alimentare, pentru ca acestea contin informatii despre pastrarea si prepararea corecta.
In cazul in care exista dubii privind siguranta alimentelor care vor fi consumate este recomandata aruncarea acestora. Reancalzirea alimentelor contaminate nu este sigura. Nu este recomandata gustarea alimentelor care arata dubios sau au un miros suspicios.
Pentru a evita contaminarea alimentelor cu microorganisme patogene care pot provoca toxiinfectii alimentare este recomandata pastrarea si prepararea acestora la temperaturile corespunzatoare. Nu este indicata pastrarea alimentelor pentru mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius.