1. Remedii naturiste miraculoase
Varza alba
Este un alt remediu naturist uimitor, deoarece contine o vitamina U, care este supranumita si "factorul antiulceros". Specialistii suntin ca tramatentul impotriva ulcerului gastroduodenal cu ajutorul acestei vitamine este de-a dreptul spectaculos. Acesta consta in prepararea zilnica a unui pahar de suc prin presarea unei verze de marime medie. Dupa ce a fost preparat, sucul este tinut la frigider timp de o zi, si abia apoi se bea cate o treime de pahar intre mele principale ale zilei.
Cartoful
Aceasta leguma ajuta, de asemenea, la vindecarea ulcerului duodenal. Se curata seara 2 cartofi de marime mijlocie si se tin in apa rece pana a doua zi dimineata, cand se dau pe razatoarea mica. Cartoful ras este pus intr-un pahar, care este umplut cu apa, dupa aceea se strecoara prin tifon. Sucul respectiv se bea inaintea fiecarei mese timp de 2 saptamani.
Otetul de mere
Acesta s-a dovedit un tratament nemapoimentit impotriva microzelor. Dimineata, la pranz si seara se tine degetul in otet de mere timp de o jumatate de ora, iar peste noapte degetul bolnav este invelit in vata imbitata cu otet de mere. Tratamentul cu otet se repeta aproximativ 3 luni, insa intre timp unghia mai trebuie tamponata si cu o solutie de alcool iodat.
Spanzul
S-a dovedit ca acesta are rezultate spectaculoase in vindecarea varicelor. Pentru tratament spanzul trebuie taiat in bucati mici si apoi pus la macerat in otet sau alcool timp de 3 saptamani. Dupa aceasta perioada, in fiecare seara se freaca locul cu varice cu solutia obtinuta.
Flori de salcam
O multime de ceaiuri de plante pot fi de folos in lupta impotriva gastritei si ulcerului. Unul dintre aceste ceaiuri este cel obtinut din flori de salcam. Se toarna o cana de apa clocotita peste o lingura de flori uscate, se lasa vasul acoperit timp de 15 minute si apoi se strecoara. Ceaiul trebuie baut dupa masa, cate 2 cani pe zi.
Frunze de zmeura
Ceaiurile din frunze de zmeura ajuta la scaderea aciditatii gastrice. Se toarna o cana de apa clocotita peste 1-2 lingurite de frunze uscate, apoi vasul este acoperit timp de 10-15 minute. Dupa ce a fost strecurat, se bea 2 cani pe zi intre mese.
Frunze de patlagina
Ceaiul din frunze de patlagina exercita o actiune cicatrizanta si bacteriostatica. Se toarna o cana de apa clocotita peste 2 linguri de frunze proaspete sau uscate, se lasa vasul acoperit timp de 15-20 minute si apoi se strecoara. Se ia cate o lingura de ceai la 2-3 ore.
2. 5 plante medicinale pentru slabit
Atunci cand vrem sa eliminam surplusul de kilograme trebuie sa luam in considerare nu doar cantiatatea alimentelor (vezi curele prin infometare) ci si calitatea acestora, momentul meselor, asociarea cu bauturi destinate slabirii, folosirea plantelor medicinale in acest sens, o odihna corespunzatoare, un program sportiv etc. Iata deci ca eliminarea surplusul de kilograme si mai ales mentinerea siluetei necesita masuri ce nu constau intr-o cura si atat, ci intr-un adevarat stil de viata.
Din fericire in natura gasim multe remedii si raspunsuri pentru tratamentele diverselor patologii sau neajunsuri pe care le avem. Va propunem ca atunci cand hotarati sa urmati un program anticelulitic sau de eliminare a surplusului adipos sa introduceti si consumul a cinci plante medicinale dovedite ca avand efect in dobandirea si mentinerea siluetei.
1. Fragulae cortex sau coaja de crusineste o planta des folosita in preparatele pentru slabire in special datorita efectelor sale laxative si de detoxifiere intstinala. Coaja de crusin se foloseste sub forma de ceai si se beau doua-trei cani pe zi inainte de masa, neindulcite, doar o lingura de miere o data pe zi, insa nu e obligatorie lingura de miere. Acest ceai combate

2. Equiseti herba sau coada calului este o planta ce contine 10-20% substante minerale din care peste 60% sunt formate din acid silicic si silicati. Mai contine potasiu, aluminiu si mangan, flavonoizi - in special glicozizi ai quercetinei, acizi fenolici, metil esteri ai acizilor cafeici si protocatehic, alcaloizi, acizi polymici si dicarboxilici, fitosteroli, saponozide, beta-sterol, acid malic si oxalic, gliceride ale acizilor stearic, limoleic, oleic, dimetil sulfone, cantitati mici de vitamina C si urme de uleiuri esentiale. Aceasta planta lupta impotriva celulitei prin restructurarea tesutului conjunctiv subcutanat, dar si impotriva ridurilor si imbatranirii tenului precum si impotriva vergeturilor. In curele de slabire este extrem de utila pentru refacerea structurala a tesuturilor in urma eliminarii moleculelor grase, pentru stimularea reparatiilor celulare si intensificarea arderilor grasimilor. De asemenea aceasta planta este foarte buna si pentru femeile care au sangerari abundente la menstruatie, fiind hemostatica, dar si in orpirea unor hemoragii, precum epistaxisul (hemoragia nazala), sau cele din rani vasculare. Mai are efecte antiinflamatorii, antiinfectioase, epitelizante si cicatrizante. Se consuma sub forma de ceai, 2-3 cani neindulcite pe zi, intre mese.
3. Sambuci flos sau florile de soc, avand in compozitie cantitati mici de ulei volatil, etil, izobutil, si izoamil-amine, beta-D-glicozizi ai acizilor cafeic si ferulic, zaharuri, mucilagii, vitamina C , sambunigrina, aldehide glicolice, oxalati, rutozid si izocvercetina, antociani, aminoacizi, acizi: citric, chinic, malic, sichimic, tanin, zaharuri, vitamine din complexul B; colina, zaharuri, tanin etc. Aceasta planta prezinta proprietati sudorifice, diuretice si laxative, fiind utila in curele de slabire datorita efectelor sale puternic detoxifiante si capacitatii sale de a mobiliza lipidele din depozite. Mai este folosita in nevralgii, inclusiv cele de trigemen, in diabet, este consdierata avand proprietati antihelmintice (impotriva viermilor intestinali), se foloseste in afectiunile respiratorii, reumatism, nefrite, edeme, cistite si

4. Urticae herba sau binecunoscuta urzica reprezinta un remediu bun la toate, inclusiv in redobandirea siluetei. Prezinta numeroase efecte benefice atat la nivelul tubului digestiv, cat si in imunitate, detoxifiere, combaterea unor afectiuni, regenerare celulara, boli hepatice, inbunatatind metabolismul hepatic in curele de slabire. Iata doar cateva din cele mai importante beneficii pe care aceasta planta ni le ofera:
- Utila in anemie
- Vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului
- Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea
- Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv
- Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile
- Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor
- Scade glucoza in sange
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali
- Stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Stimuleaza totodata peristaltismul intestinal si digestia
- Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor; fluidifica sangele
- Influenteaza favorabil reumatismul si guta
- Imbunatateste circulatia scalpului si combate matreata.
Se utilizeaza ceaiul de urzica, 2-3 cani pe zi, indiferent de masa.
5. Betulae folium sau mesteacanul este popular pentru numeroasele sale efecte si in special cele de refacere a metabolismului lipidic, de mobilizare a grasimilor din depozite, de intensificare a arderilor acestora, de scadere a absorbitiei grasimilor la nivel intestinal si de scadere a colesterolului in sange. Alte beneficii ale mesteacnului:
- Actioneaza la nivel intestinal avand efect detoxifiant pe flora locala (dar si general) fiind util in combaterea

- Este un puternic diuretic, reducand edemele si detoxifiind organismul (atentie, poate duce la deshidratare);
- Pentru ca reduce colesterolemia si este diuretic mesteacanul are si efecte antihipertensive, scazand usor tensiunea arteriala;
- Este un bun calculolitic, dizolvand calculii mici biliari si prevenind sau ameliorand litiaza biliara;
- Bun antiinflamator, inclusiv articular;
- Prezinta beneficii in guta;
- Accelereaza detoxifierea organismului prin intensificarea transpiratiei, mai ales in caz de efort fizic;
- Este util in litiaza renala dar si in infectiile renale (cistite, nefrite etc);
- Avand efecte dezinfectante, este util in infectiile digestive, bacteriene sau parazitare (atentie, a nu se folosi ca tratament exclusiv);
- Diabet, scazand usor glicemia;
- Reumatism;
- Guta;
- Afectiuni respiratorii: raceala, guturai, bronsita etc.;
- Boli hepatice si ascita;
- Tonic capilar, accelerand cresterea parului;
- Este un bun regenerant al plagilor, accelerand vindecarea si se foloseste pentru aceste efecte in amestec cu arnica si coada soricelului (in proportii egale).
3. Ghimbirul, medicamentul universal
Un vechi proverb indian spune: "Orice calitate buna este continuta in ghimbir". Este folosit din vremuri stravechi pentru tratarea diverselor probleme.
Se fac referinte la el in sistemul medical ayurvedic ca vishwabhesaj, medicamentul universal. Confucius scria ca nu manca niciodata fara ghimbir; medicul imparatilor Claudius si Nero utiliza ghimbirul pentru calmarea bolilor de stomac; era laudat in faimosul De Material Medica in 77 inainte de Hristos pentru capacitatea sa de a "incalzi si muia stomacul". In Japonia a fost utilizat in mod traditional pentru dureri de coloana si articulatii; in Filipine este folosit pentru vindecarea durerilor de cap; chinezii il foloseau contra durerilor de dinti si a mahmurelii, iar in Brazilia, Sudan si Papua-Noua Guinee era folosit pentru tratarea artritelor.
Contine peste 470 de compusi identificati
De ce a fost venerat ghimbirul timp de mii de ani in culturi din lumea intreaga, ca planta cea mai profunda dintre plantele vindecatoare? Care este acel ingredient cu gust intepator care a facut ca efectiv milioane de oameni sa-l cultive si sa-l consume pentru nenumarate probleme medicale? Raspunsul este simplu: nimeni nu stie. Si nici nu pare ca inteligenta umana va putea vreodata sa inteleaga pe deplin modul de actiune al ghimbirului. Sigur, veti spune ca trebuie sa fie un ingredient special in ghimbir care sa iasa in evidenta. Va raspundem ca stiinta moderna a studiat aceasta planta timp de decenii si a identificat pana acum peste 470 de constituenti, dintre care unii, la randul lor au constituit subiect a mii de studii stiintifice.
Ghimbirul are, dupa cate se stie la ora actuala, aproape 500 de compusi identificati, multi cu activitati biologice cunoscute, actionand in mod complementar pentru a produce beneficii biologice profunde. Fiecare compus are un anume efect, fie influentand o anumita enzima sau proteina, fie sprijinind activitatea altor compusi.
priveaza celulele de cancer prostatic de combustibilul lor de crestere;
inhiba crearea prostaglandinei PGE2 care produce efecte anti-febra puternice;
echilibreaza producerea de prostaglandine inflamatorii PGE3 si PG12, care regleaza productia de compusi care dilata arterele;
restabileste in mod sigur functionarea sanatoasa a trombocitelorprin inhibarea formarii unui grup numit tromboxan (probabil principalul motiv pentru care oamenii iau aspirina);
reduce prostaglandinele care sensibilizeaza receptorii durerii din terminatiile nervoase, demonstrand efecte puternic analgezice;
are efecte importante anti-ulcer comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe baza de reteta;
contine melatonina, care regleaza ritmurile circadiene ale organismului si stimuleaza astfel activitatea corpului si somnul;
in total, planta are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya.
Aceasta este maretia plantei si cea mai clara ilustrare a cat de mult difera abordarea traditionala pe baza de plante fata de "moda" de acum a medicamentelor de sinteza. Poate ca ar trebui sa ne amintim cuvintele lui Hipocrate, cel mai vestit medic al lumii occidentale, care a spus ca trebuie ca medicamentul sa ne fie hrana, iar hrana sa ne fie medicament.